Közzétette - Kategória - Életmód és Egészség tippek

A cigi első lépés a füvezéshez


A kutatók kimutatták, hogy a dohányt és marihuánát is szívó főiskolások havonta több cigarettát szívnak el, mint a csak dohányt fogyasztók.

Az amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia washingtoni éves konferenciáján bemutatott tanulmány azt az elméletet igazolja, hogy a cigaretta egyenes út a marihuána felé.„A korábbi elképzelésekkel ellentétben az is kiderült, hogy azok a diákok, akik dohányt és marihuánát egyaránt fogyasztanak, általában több cigarettát is szívnak, mint azok, akik csak dohányoznak” – tette hozzá a tanulmány szerzője, Megan Moreno, a Seattle-i Gyermekgyógyászati Kutatóintézet munkatársa.

Dr. Moreno és munkatársai hosszmetszeti vizsgálatukhoz véletlenszerűen választottak az első évfolyamos hallgatók közül két különböző egyetemről. A hallgatókat az egyetem megkezdése előtt, majd az első év után megkérdezték az anyaghasználattal kapcsolatos véleményükről, szándékaikról és tapasztalataikról. A résztvevőket különösen arról kérdezték, hogy fogyasztottak-e már életükben, illetve az elmúlt 28 napban dohányt vagy marihuánát. Az eredmények szerint az egyetem megkezdése előtt a 315 résztvevő 33 százaléka számolt be arról, hogy már szívott cigarettát, és közülük 43 százalék volt aktív dohányos. Ezen kívül a dohányosok nagyobb valószínűséggel szívtak már marihuánát, mint azok, akik nem dohányoztak.

Az első tanév végére azok közül, akik az egyetem megkezdése előtt dohányzásról számoltak be, 66 százalék maradt aktív dohányos átlagosan 34 dohányzási epizóddal havonta. Közülük 53 százalék számolt be emellett marihuána-fogyasztásról is. Összességében a mindkét anyagot használók átlagosan sokkal többet dohányoztak havonta, mint azok, akik csak cigarettát szívtak. Dr. Moreno szerint az eredmények azért fontosak, mert tavaly két amerikai államban is engedélyezték a marihuána fogyasztását. „Amellett, hogy ezek a törvények önmagukban is ellentmondásosak, kutatásunk azt is kimutatta, hogy arra is oda kell figyelnünk, hogy a fokozott marihuána-fogyasztás a dohányzást is befolyásolja az idősebb kamaszok körében” – magyarázta a kutató.

Forrás: Medipress/vital.hu/