Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A cigánycsuk lett az év madara


Készítő: Picasa

Picivel maradt csak le az őrgébics, de a sordélyra is sok szavazat érkezett.

Július 27-ig lehetett szavazni a 2021-as év madarára, az idei három jelölt a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély volt.

Az internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett, a legtöbb, 3884 szavazat a cigánycsukra érkezett, a második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), míg a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett, írta honlapján a Magyar Madártani Egyesület.

A cigánycsuk hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő, évente kétszer költ, írja honlapján az MME. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Az MME 1979-ben indított “Év madara” programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Az MME részéről a döntés több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg.