Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A biztonsági öv használatára figyelmeztet a rendőrség: aki erre nem figyel az hullazsákba kerülhet, mondják


„Biztonsági öv is better than hullazsák”, vagyis a biztonsági öv jobb, mint a hullazsák – olvasható azon a kartontáblán, amelyet egy rendőr tart fel a rendőrség X-en közzétett bejegyzésében.


Az üzenet elég egyértelmű, a markáns felirat lényege, hogy a biztonsági öv életet ment, és ennek ellenére még mindig sok olyan baleset van, ahol az övhasználat hiánya okozza a tragédiát.

Magyarországon 1976 óta kötelező a biztonsági öv használata az autók első ülésein. A hátsó üléseken lakott területen kívül 1993 óta, 2001 óta pedig már lakott területen belül is előírja a biztonsági öv használatát a KRESZ, néhány kivétellel.

Beköti magát a magyar autós?

Egy 2022-es felmérésben  a helyszíneket három útkategóriába sorolták (belterület, külterület, autópálya), valamint minden időszakot vizsgáltak. Lakott területen belül a vezetők 88,5 százaléka, az első ülésen utazók 87,3 százaléka, a hátsó utasok 57,1 százaléka használta helyesen a biztonsági övét.

A gyermekek 60,9 százaléka utazott gyermekbiztonsági rendszerben megfelelően rögzítve, további 25% ilyen rendszerben ült, de nem volt becsatolva, vagy kizárólag felnőtt biztonsági övvel volt rögzítve, a gyermekek 14 százaléka biztonsági öv vagy gyermekvédelmi eszköz használata nélkül utazott.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük