Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

8 ok, ami miatt ködös lehet az agyunk


Kellemetlen és sokunk számára jól ismert jelenség lehet az agyköd (más nevén „agyblokk”): ilyenkor nemcsak kis dolgokra nem emlékszünk, hanem úgy érezzük, mintha agyunk az elmúlt heteket egy paraván mögött töltötte volna.

Tudjuk, hogy nagyjából mire akarunk visszaemlékezni, de fókuszálni nem sikerül, a kimerítő szellemi erőfeszítés ellenére. Ez hasonlít ahhoz, amikor betegen megyünk dolgozni és csak fizikailag vagyunk jelen, agyban már egyáltalán nem. A jól ismert jelenség mögött még nincs megalapozott tudományos magyarázat, de többféle módszer is segíthet elkerülni ezt az állapotot. Az alábbiakban ezeket olvashatja.
Közel a klimax
Ha huzamosabb ideig érezzük, hogy agyunkon köd ül, akkor előfordulhat, hogy közel a klimax. A University of Rochester és a University of Illinois témába vágó kutatásai egyaránt azt állítják, hogy a 40 és 60 év közötti nők nehezebben tudnak fókuszálni és problémájuk van a munkamemóriával is (ez például a számolásra van kihatással). Mindez vélhetően a változó ösztrogénszint miatt van, ami miatt felfogásunk és észlelésünk is változik.

Pszichés állapotunktól is függ
Korábbi kutatások szerint a depresszióval vagy bipoláris panaszokkal küzdő nők több időt töltenek el egy kognitív teszt kitöltésével, mint egészséges társaik. Az ilyen tesztek közben végzett agyszkenek arról árulkodnak, hogy az agy tesztkitöltésért felelős területei mindenkinél aktívak, de a depressziós vagy bipoláris páciensek között ez az aktivitás a szokásostól kileng: vagy nagyon erős vagy nagyon gyenge aktivitás tapasztalható náluk. Az orvosi feljegyzések szerint az ilyen panaszokkal küszködő páciensek gyógyszerszedés mellett sem érzik magukat szellemileg erősnek, akkor sem, ha hangulatuk és lelkiállapotuk indokolná ezt: ők nagyon gyakran hivatkoznak a ködös agy jelenségére.

Stressz
A stresszes szituációk és élethelyzetek könnyen összezavarhatnak minket, könnyen érezhetjük úgy, hogy minden összemosódik előttünk. Nem is csoda, ugyanis egyértelműen bizonyítható: a stressz fizikailag és mentálisan korlátozza képességeinket. A legokosabb dolog, amit ilyenkor tehetünk, az, hogy megfigyeljük, mi életünkben az a tényező, ami ennyire képes kimozdítani minket a nyugalmi állapotból és összezavarni a fejünket – és eltávolítjuk az életünkből. Ha ezt túlságosan erős lépésnek érezzük, eredményes lehet a beszélgetés egy olyan pszichológussal, akiben a messzemenőkig megbízunk.

Gyógyszerek
Ha új gyógyszert kell szednünk, tanácsos előre felkészülnünk arra, hogy milyen mellékhatásai vannak. Előfordulhat ugyanis, hogy szellemileg összezavar, elködösít: egyes antibiotikumok, inkontinenciára szedett gyógyszerek, de akár a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek is képesek erre, főként idősebb páciensek esetén. (Az antidepresszánsokat, fájdalomcsillapítókat és allergiagyógyszereket már nem is említjük.) Ha úgy gondoljuk, hogy gyógyszerünk tehet róla, beszéljünk azzal az orvossal, aki felírta és kérjünk tőle valamilyen eltérő hatóanyagú készítményt.

Étrend
Az sem mindegy, hogy milyen az étrendünk. A vas például kikerülhetetlen tápanyag: figyelemfenntartáshoz, koncentrációhoz alapvető a szervezet magas vastartalma. Kollégistákkal végzett négy hónapos kísérletek bizonyítják, hogy a vasszint emelése javítja a szellemi képességeinket.

Valami bujkál bennünk
Számos betegség okozhat agyblokkot: ilyen például a fibromyalgia, a lupus, a sclerosis multiplex, hogy csak a legismertebbeket említsük. Ha több hete küzdünk már vele, és agyi állapotunk nem annak eredménye, hogy teleettük magunkat vagy nem alszunk rendesen, akkor látogassunk el egy orvoshoz, csináltassunk vérképet, menjünk le a dolgok mélyére. A krónikus fáradtságban szenvedők például gyakran panaszkodnak ködös agyról: ennek egyik oka lehet, hogy a citokinek, az immunrendszert felépítő fehérjék száma megcsappan a szervezetben, ami azt a hatást kelti, mintha az immunrendszer teljesen lemerült volna. Az agyban lévő citokin-receptorok működése pedig össze van hangolva hormonokra és más agyi vegyületekre reagáló receptorokkal, nem is csoda tehát, ha az egyik vegyület okozta „végiggyűrűzik” a szervezetünkön.

Ideje elbúcsúzni a gluténtől
Vannak olyanok, akik nem azért lesznek gluténérzékenyek, mert „trendik” akarnak lenni, hanem azért, mert tényleg autoimmun betegségben szenvednek: ha ők glutént esznek, súlyosan károsítják vékonybelüket, illetve agyuk is megsínyli ezt (ők például rendszeresen hivatkoznak az agyblokkra ezen esetekben). Jó tudni, hogy a gluténmentes diéta azokon is segíthet, akik amúgy fogyaszthatnák a glutént: az agy működését megakasztó zavarodottságot ugyanis jelentős módon csökkenti, ezt több teszt is bizonyítja.

Túl sok böngészőablak van nyitva
Biztosan hallottunk már olyanról, hogy a „multitaszkolástól” (amikor többféle feladatra próbálunk meg egyidejűleg koncentrálni) kevésbé vagyunk hatékonyak, de erre eddig valószínűleg nem figyeltünk oda. (Vélhetően azért nem, mert éppen egy meetingen ültünk, néztük a prezentációt, az asztal alatt chateltünk a telefonunkon és a jegyzeteinket olvastuk. Egyszerre.) Próbáljuk ki egyszer azt, hogy a böngészőablakaink háromnegyedét lezárjuk és megpróbálunk a feladatainkra fókuszálni. Még jobb, ha egyszerre csak egyre. Sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak leszünk! A huzamosabb ideig megosztott (sőt széttöredezett) figyelem ugyanis szintén eredményezhet agyblokkot.

Forrás: www.prevention.com/hazipatika.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük