Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

77 milliárd forinttal segítené a magyar kormány Ukrajnát


A külgazdasági és külügyminiszter azonnal megkezdi a tárgyalásokat a megállapodás kidolgozásáért. Kormányhatározat jelent meg a friss Magyar Közlönyben az Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében szükséges kormányzati intézkedésekről – írja a világgazdaság.

MTI Fotó: Kovács Attila

Ebben az áll, hogy a kormány

  • továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában,
  • ezért felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az  Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből

a hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról.

Ez a mai záró árfolyammal számítva 76,705 milliárd forintot jelent. Az ügy felelőse a pénzügyminiszter, határideje pedig nem konkrét, hanem a felmerülés ütemében. A kabinet egyúttal megbízta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy Magyarország nevében azonnal kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében.

Hogy pontosan mit jelent a gyakorlatban ez a döntés, arról a következő napokban bizonyára részletesen is tájékoztatást ad majd a kormányzat. Ugyanakkor érdemes felidézni Orbán Viktor miniszterelnöknek a napokban elmondott beszédét a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy

Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében, ehelyett azt javasolta, az uniós tagállamok nézzék meg, hogy Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni, azt arányosan, fair módon osszák el egymás között.

A szóban forgó összeget – a miniszterelnök akkor ezt évente 60-70 milliárd forintra taksálta -, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében. A most megjelent kormányhatározat tehát ezt az elképzelést tükrözi vissza.

/www.vg.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük