Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

70-80 forint hat hét alatt – Drasztikus a nyári üzemanyagár-emelkedés a kutakon és még nincs vége


70-80 forint hat hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literára a nyáron idehaza – több ok együttes hatásaként.

„Tartósan magasabb lehet az elkövetkező hetekben a gázolaj ára a benzinnél, de ezt leszámítva, nyugodtabb, jelentősebb áremelkedés nélküli időszakra számítok” – nyilatkozta a Vezessnek Grád Ottó. Szerinte a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára, mert a nyersolajnál és a forint árfolyamában is stabilitást lát most.

A kormány döntése következtében január 1-jétől bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ami – ha bejön a mostani prognózis – a majdani 650-670 forint körüli literárat a magánszemélyek számára még nem látott 700 forintos határ fölé emelheti. „A kereskedők nem tudnak mit tenni” – mondja Grád, „az adót be kell fizetni”.

A fájdalmas döntést azzal magyarázza a kormány, hogy Magyarországon a jövedéki adó szintje évek óta az uniós minimum alatt van. „Ez helytálló, az viszont már más kérdés, hogy milyen mértékben emel a magyar kormány, az már kormányzati döntés” – reagál az áremelés magyarázatára Grád.

A lap megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, hogy tervez-e bármilyen lépést a kormány azért, hogy mérsékeljen egy egyik napról a másikra a töltőállomásokon bekövetkező 41 forintos literár-emelkedést. A cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

Márpedig indokolt a kérdés, ugyanis idén már látszik a magas üzemanyagár a hazai fogyasztáson, amely a 2021-es szintre mérséklődött az év első felében. A nyári jelentős áremelkedés valószínűleg már az augusztusi számokban is meglátszik majd, és ősszel még tovább csökkentheti a vásárlást, januártól pedig különösen látványos lehet a visszaesés. „Sok háztartásban fix összeg van eltéve üzemanyagra havonta” – Grád szerint.

Ráadásul, ha Magyarországon a legdrágább az üzemanyag – pláne a gázolaj – a régióban, a nemzetközi fuvarozás szereplőiként a kamionosok is a szomszédos országokban tankolnak majd.

A visszaeső fogyasztás pedig csökkenő adóbevételt jelent a kormánynak, és kisebb profitot a forgalmazóknak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük