6 boszorkány és szellemlakta város és falu a nagyvilágban

Mit szólnál, ha kiderülne, hogy ahol jelenleg élsz egy boszorkány és szellemlakta város, illetve falu? Még ez is megtörténhet veled! Mindenesetre hoztunk 6 ilyen kirívó példát a nagyvilágból, ahol tutira belefuthatsz egy boszorkányba vagy szellembe! Ha kell az adrenalinlöket, ezekre a helyekre látogass el!

Salem

Ki ne ismerné a jó öreg  Massachusetts állambeli Salemet, ahol annyi boszorkánysütögetés történt?

1692-ben a faluban élő néhány talán unatkozó, élénk képzelettel megáldott lány, köztük Abigail Williams, Ann Putnam, Betty Parris, Mary Warren és Susanna Walcott több helybélit is azzal vádoltak meg, hogy rontást tettek rájuk és megbabonázták őket, vagyis boszorkányok. Vagy talán igaz volt a pletyka?

1691–92 telén járunk. Samuel Parris tiszteletes lánya, Betty Parris és Abigail Williams, a tiszteletes gyámleánya furcsán kezdtek viselkedni. Különös és idegen hangzású, értelmetlen mondatokban beszéltek és a földön dobálták magukat. Nem kellett sok idő, hogy kisüssék, az Ördög keze van a dologban és megszállottság alatt állnak. Nemsokára Betty Hubbard, Ann Putnam, Mercy Lewis, Mercy Short, Susannah Sheldon, és Marry Warren is beállt ebbe a sorba és mindannyian neveket kezdtek mondogatni.  Az első három név: Sarah Good, Sarah Osborne és Tituba volt. Természetesen megkezdődtek a kínzások és a Titubát is megtörték. Elismerte, hogy megkörnyékezte az Ördög. A szolgálónő elárulta azt is, hogy több boszorkány is működik a településen azzal a céllal, hogy elpusztítsák a puritánokat. Vagyis a boszorkányok vegyék át az uralmat. De azt is jól tudjuk, hogy egy kínzás alatt álló ember, akármit bevall, csakhogy véget érjen a szenvedés. Tituba is csak meg akart szabadulni a fájdalomtól vagy igazat mondott?

A három nőt 1692. március 1-jén  a vád napján, nyomban be is börtönözték. Az ítélethozatalok után négy kivégzés alkalmával 20 embert ért utol a halál. 19-en akasztófán végezték, köztük egy köztiszteletben álló lelkipásztor, egy közrendőr, aki nem volt hajlandó részt venni további megvádoltak letartóztatásában, plusz néhány vagyonosabb polgár. Az áldozatok közül hat férfi volt, a többi szegénységben élő, idős asszony.

6

De úgy hírlik azóta is az ő szellemiktől hangos a falu és még mindig odajárnak a valódi boszorkányok… már csak a turizmus miatt is.

Cinco Saltos

Az argentínai Cinco Saltos igen rossz névnek örvend. A Rio Negro régióban található várost bizony kevés napfény éri és emiatt úgy hírlik, hogy ez a sötétség alkalmas arra, hogy elrejtse a boszorkányokat a kíváncsiskodó szemek elől. Emiatt hívják sokan „Boszorkány Városnak”.

Persze a rossz hírnevet néhány különösen történet is megalapozta. Az egyik szerint, a város felújító munkások találtak egy 12 éves lányt a felújítandó részeken a temetőben. Bár a lány elvileg 70 éve meghalt, a teste alig indult bomlásnak.  Ráadásul a lány eredetileg le volt láncolva a koporsóban.

A város lakói megijedtek, mert nagyon úgy tűnt, hogy a munkások megszakítottak egy folyamatban lévő szertartást. Nem sokkal később látták a lány szellemét a temetőnél.

Más történetek pedig a város közelében található Pellegrini tóról szólnak, ahol állítólag a boszorkányok gyermekáldozatokat hajtottak végre. Azóta a tónál is lehet éjjelente sikolyokat hallani.

1

Bara-Hack

A legenda szerint a Bara-Hack-ban élt pár Rhode Islandről jött walesi család 1780-ban. Aztán a falu 1890-ban teljesen elnéptelenedett. Bara-Hack helyileg északkelet Connecticut környékén található és napjainkban is üres.  Csak egy dolog maradt érintetlen, méghozzá a temető. Talán emiatt is kapta a falu a „Kísértetieshangú falu” nevet.

Sok látogató számolt be arról Bara-Hack romjai között, hogy kifejezetten hallják az egykori város lakóit. Szellemlovak, szellemkutyák és szellemsertések hangját hallották és mindent olyan, ami egy zajos falu hangját idézheti.

Sőt, rengetegen állították azt, hogy fényes gömböcskéket láttak a temető körül. 1971-ben, egy paranormális kutató Paul Eno jelentette, hogy látott egy szakállas arcot lebegni a temető egyik sírköve fölött. Bár általánosan azt tartják, hogy a Bara-Hack gazdasága összeomlott, egyesek szerint egy rossz átok végzett a lakosokkal.  Mára Bara-Hack magántulajdonba került, és a jelenlegi tulajdonos nem nagy rajongója a rejtély vadászoknak.

2

Canewdon

Canewdon Kelet Angliában található és csak úgy hívják ezt a falut, hogy „Boszorkány ország”. A falu egykori legismertebb alakja a 19. században James Murrell volt, aki népgyógyító és próféta volt. Azt prófétálta, hogy Canewdon tele lesz boszorkányokkal az örökkévalóságig.

Van is egy legenda arról, hogyha a helyi Szent Miklós templom tornyáról leesik egy kő, akkor egy boszorkány meghal, és egy másik foglalja el a helyét.

Egy másik legenda szerint pedig ha óramutató járásával ellentétesen jársz  a Szent Miklós-templom körül vagy a sírok körül udvarán a Halloweenkor, megjelenik az ördög. Más verzió szerint a boszorkányok és a szellemek fognak megmutatkozni. Igaz vagy sem, de a helyi rendőrség mindig igyekszik Halloweenkor távol tartani az embereket a templomtól.

Mindenestre azt tények támasztják alá, hogy a faluban rengeteg boszorkánypert és kivégzést hajtottak végre a 16. és 17. században.

George Pickingill egyike Canewdon leghíresebb varázslóinak, aki előszeretettel celebrált szertartásokat fekete mágiával  és híresen nagy ördögimádó volt a 20. század elején.

3

Trasmoz

A 13. században aragóniai nemesek étek a hófödte Moncayo hegység lábánál található kicsi kis faluban, a Zaragozáshoz közeli Trasmoz Várában.  A 13. században pénzhamisításba fogtak, de a falu lakóinak gyanúsak voltak az éjszakai zajok, amiket a pénzverőgépek ontottak magukból. Ezért terjesztették el azt a pletykát, hogy éjszaka a szellemek és boszorkányok csörgetik a láncaikat és azt üstjeiket kovácsolják a bájitalfőzéshez.

Trasmoz világi terület volt, vagyis nem tartozott a katolikus egyház uralma alá. Így nem is kellett adót fizetnie  a közeli Veruela monostornak. De mikor elterjedt a boszorkányokról szóló pletyka, a monostor apátja felszívta magát és közben járt Tarazona püspökénél, hogy közösítsék ki az egész falut.

Trasmoz urát, Pedro Manuel Ximezt sem kellett félteni, mert a határozat ellen harcba szállt  monostorral. Majdnem kirobbant a háború, mikor II. Ferdinánd tudomást szerzett a konfliktusról és kivizsgálta az ügyet majd Trasmoznak adott igazat. Ám ez a döntés nem tetszett a katolikus egyháznak és 1511-ben II. Gyula pápa végleg kiátkozta a falut. Ugyanis szerinte a város lakóinak eszét elvették a boszorkányok. És mivel a pápa által kimondott átkot csak pápa oldhatja fel, a falu azóta is vár…

Ellenben azóta fesztivált csapnak a minden évben a boszorkányok részére, megválasztják az év boszorkányát,  felelevenítik a múltat és boszorkányos kencéket, gyógyitalokat lehet vásárolni a beöltözött boszorkányoktól.

4

Bhangarh

India mindig is élen járt, mint az egyik legegzotikusabb és legmisztikusabb kultúrájú és hiedelem világgal megáldott ország.

Bhangarh Jaipur és Alwar között fekszik a Rádzsasztán államban. A XVII. században épült Sawai Madho Singh rádzsa parancsára. Akkoriban még több mint tízezren lakták. Mára viszont kihalt.

A helyiek szerint az ősi átok, ami ül rajta, a következőképpen működik: napnyugtakor a város eltűnik és napfelkeltekor tér vissza a helyére. De hogy ilyenkor mégis hova a csudába lesz, vagy mi történik vele, azt csak azt Ördög tudja, vagy még ő se.

Talán ahhoz van köze, hogy a legendáik szerint anno a várost egy nap alatt ürítették ki, nehogy az ott élőknek el kelljen szenvedniük mindazt, ami az átokkal jár.

Ki és miért átkozta el a várost? A legenda szerint a várost egy Singhia névre hallgató, sötét mágiát űző varázsló átkozta meg, aki szerelmes volt a város szépséges hercegnőjébe, Ratnawatiba. A hercegnő 18. szülinapján elment vásárolni a piacra barátnőivel, hogy megvehesse kedvenc illatszerét. A mágus ezt kihasználva, valami olyan bájitalt kevert bele, amitől el kellett volna nyernie a szívét, hogy feleségül vehesse. Ámde pechére Ratnawati maga is jártas volt a varázslatok terén, így rájött a disznóságra. Egy közeli sziklához vágta a tálat, amely összeomlott, és maga alá temette a varázslót. Az éppen halálán levő Singhia utolsó leheletével még sebtiben megátkozta Bhangarh királyságát, miszerint a város el fog tűnni, és soha többé nem lakják az emberek. Nem sokra rá a mogulok meg is szállták a várost, kifosztották, és a hercegnő is meghalt.

5

Egy másik helyes kis verzió szerint Singhia a város külterületén gyakorolta sötét mágiáit, amikor Bhangarh első királyai elkezdték az alapokat építtetni. A mágus figyelmeztette őket, hogy addig nem fogja akadályozni a munkálatokat, amíg tiszteletben tartják lakóhelyének határait. Az uralkodók figyelembe is vették a kérését. Csakhogy évekkel később egy gőgös király megszegte ezt a jól bevált egyezséget, ami miatt a város óriási robajjal megremegett, és a lakók fejvesztve menekültek el. Állítólag ezért sem merték újjáépíteni a romokat.

Egy harmadik variáció azt meséli, hogy az itt nyugvó Balu Nath avagy Baba Balanathszent guru átka sújtja a helyet, kinek szavai úgy szólnak, “amint a város első esti árnyék rám vetül (az ő házára), a város eltűnik”.

Mindenesetre sokan tartják úgy, hogy ez egy szellemváros és azért nem szabad este a területre lépni, mert a holtak, a lakosok, a varázsló és hercegnő szellem visszatér kísérteni.

Női Portál