Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

530 forintos forintos benzinár mellett nyitnának ki újra a bezárt kisbenzinkutasok


Legalább 40-50 forintos különbségre lenne szükség a nagykereskedelmi ár és a kisker ár között, hogy megérje működni – mondta a Blikknek Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségnek elnöke. A szakember szerint ki kellene vezetni az ársapkát és csak a legrászorulóbbaknak adni támogatást.

MTI/Koszticsák Szilárd

A hétvégén 200-250 benzinkút zárt be, hogy ezzel tiltakozzanak a veszteséges működésük ellen. Egri Gábor a Blikknek azt mondta, hogy az akciójuk jelentős sorban állást okozott a nagy kutaknál, de különösebb atrocitásról sehol nem tudnak. Egri szerint az volt a céljuk a demonstratív akcióval, hogy felhívják a figyelmet: az üzemanyag hatósági ára miatt 278 napja megszűnt a megélhetésük, miközben az állam az adókkal rekord bevételre, a nagy üzemeltetők rekord nyereségre tettek szert. Az FBSZ elnöke azt is elárulta, mi lenne a megoldás: szerinte a kormánynak fokozatosan ki kellene vezetni az ársapkát. Javasolják, hogy rászorultsági alapon járjon bármilyen üzemanyagár-támogatás, ne pedig mindenkinek.

A szövetség elnöke arról is beszélt, milyen ár mellett érné meg nekik nyitva tartani, elmondása szerint 40-50 forint árkülönbség kellene a nagyker- és a kiskerár között. Ez már elég lenne ahhoz, hogy fedezze az infláció és az energia áremelkedés miatt megnőtt rezsiköltségeiket. Vagyis

JELENLEG 530 FORINTOS ÁR LENNE ELFOGADHATÓ SZÁMUKRA, DE EZ FOLYAMATOSAN FÜGG A VILÁGPIACI ÁRAKTÓL IS.