Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

51 ezer tonnányi ok miatt, ősszel jöhet az egységes mobiltöltőkről szóló szabályozás – Ez lehet a befutó


Az Európai Parlamentben majd egy évtizede téma a mobiltöltők egységesítése, most határozott döntés született egy szabvány bevezetéséről. Az ok 51 ezer tonnában mérhető. Jó eséllyel az újabb androidos telefonok többségén használt USB-C lehet a befutó és az Apple-nek kell engednie.

Fotó: unsplash.com

Több mint egy évtized után valóra válhat az Európai Bizottság régi célja, a mobiltöltők kötelező egységesítése az Európai Unióban, ugyanis a szeptemberben bemutathatják az ezt előíró jogszabály tervezetét

– állítja az Euractiv ügyre rálátó forrása. A portál információi szerint jelenleg is zajlik a jogszabály megalkotása. Az Európai Parlament egyébként már 2020-ban az egységesítés mellett szavazott, annak környezetvédelmi és kényelmi előnyeivel érvelve.

A lap felidézi, hogy a telefontöltők egységesítének ügye már több mint egy évtizede szerepel a Bizottság napirendjén. A kezdeményezés egyébként eredetileg két bolgár politikus-aktivistától származik, Szolomon Paszitól és feleségétől Gergana Paszitól. Az üggyel később Günter Verheugen korábbi vállalkozási és ipari biztos foglalkozott.

Az Apple-nek fájna a legjobban

Az nyilvánvaló, hogy a leginkább az iPhone-okat érintené a szabályozás, mivel a legtöbb androidos okostelefon egyféle USB-C bemenetű töltővel működik, az Apple viszont ragaszkodott az évek alatt a Lighting-kábel használatához. Bár a képletet tovább bonyolítja, hogy a régebbi androidos készülékek még a kicsi USB-bemenet régebbi, mikro USB-ként is ismert B-változatával készültek, ahogyan egyébként az Apple is korábban szűkítette a Lighting-kábel bemenetét, amely egyébként a Jack-dugó eltűnésével a töltő mellett a füllhallgató csatlakozója is lett, ahogyan azóta számos androidos készülék USB-C-je is.

2018-ban az EU-ban eladott okostelefonok felét a régebbi USB-B-vel lehetett tölteni, 29%-át USB-C-vel, 21%-át pedig Lighting kábellel a Bizottság 2019-es hatástanulmánya szerint.

Az Apple egyébként várható módon kritizálta is a szabályozás tervezetét már annak megalkotásakor, arra hivatkozva, hogy ez sértené az innovációt és rengeteg elektromos hulladékot termelne, mivel a felhasználóknak új töltőre kellene váltaniuk (ezt az érvelést némileg árnyalja, hogy az Apple korábban többször ment felhasználói agyára az újabb MacBook-okon megváltoztatott töltőkimenetekkel).

Egyszer már elbukott

Az Apple, a Samsung, a Huawei és a Nokia korábban egyébként már tettek egy önkéntes vállalást a kábelek fokozatos egységesítésére a 2011-ben piacra kerülő termékeikre vonatkozóan. Ez bár láthatóan egy az egyben nem sikerült, azt eredményezte, hogy a korábban egyébként a mostaninál jóval többféle csatlakozó nagyon jelentős részét a mikro USB-s töltők váltották fel.

Igaz, azóta ezeket a cégek többsége USB-C-re cserélte a töltők csatlakozóját, elsősorban azért, mert annak kétszer akkora az áramellátási képessége, mint elődjének. (Emellett a Lighting-kábelhez hasonló előnye, hogy bármilyen irányba be lehet dugni, nem kell a számítógépeken használt USB-A kábelről ismert módon elforgatni a megfelelő irányba.)

Ez tehát lényegesen egységesebbé tette a kínálatot, egységességről azonban még nincsen szó, bár 2018-ban a Bizottság már megpróbált teljes egységesítést elérni az iparági szereplőkkel közösen. Akkor ez nem sikerült, most újra nekifutnak. A Bizottság 2019-es tanulmánya többféle technikai opciót is számba vesz, de mind az USB-C-vel számol, így elég jó esély van rá, hogy ez lesz a befutó és leginkább az Apple-nek kell változtatnia.

Azonnali