Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

5 dolog, ami a tudtod nélkül meríti le gyorsabban a telefonod aksiját


Fotó: Thinkstock

Nem gondolod rosszul, a telefonod valóban gyorsabban merül, mint egykor. De ez nem azt jelenti, hogy kezd tönkremenni, hanem inkább azt, hogy bizonyos dolgokat meg kell változtatnod rajta.

Te is úgy tapasztaltad, hogy a telefonod aksija egyre gyorsabban merül le? Talán nem is gondolnád, de számtalan apróság közrejátszhat ebben, amelyek együttesen nagyon gyorsan lemerítik a mobilodat. Lehet, hogy csak egy-két változtatást elég eszközölnöd, és máris hosszabb ideig tart a telefonod üzemideje.

1. Rossz a térerő
Amikor olyan helyen jársz, ahol alig van térerő, nem működik rendesen a mobilneted, sem pedig a wifi, az nem csak azért rossz, mert nem mennek át az üzeneteid a Facebookon. Ilyenkor a telefonod ugyanis több energiát használ fel arra, hogy megpróbáljon csatlakozni egy rádiótoronyhoz, és jobb térerőt hozzon létre. Folyamatosan próbál kapcsolódni ezekre, küldi és fogadja a jeleket a tornyokból, ha pedig nem kap választ, még erősebb jelet küld. Ez persze gyorsabban meríti a telefonod, így ha tudod, hogy ilyen helyen jársz (például repülőn utazol), akkor kapcsold be a repülő üzemmódot.

2. Túl sok app
A telefonodon valószínűleg neked is számtalan applikáció található, amelyek értesítéseket küldenek neked, hacsak nem kapcsolod ki. Ilyenkor ugyanis az appnak engedélyt adsz arra, hogy bizonyos időnként végigfussa a történéseket, és megnézze, van-e bármi, amiről értesítést küldhet neked a kezdőlapra. Ha ez pedig több appra is igaz, az könnyedén leszívhatja az aksid energiáját. Jobb, ha csak azoknál az applikációknál engedélyezed ezt, amelyek tényleg fontosak számodra.

3. Bluetooth használat
Néha észre sem veszed, és bekapcsolod a Bluetooth szolgáltatást a telefonodon. Noha ennek nem sok jelét tapasztalod, a telefonod megérzi, ugyanis ez a szolgáltatás folyamatosan aktív marad a háttérben, és energiát igényel. Ugyanez igaz egyébként a GPS-re is, ami igénybe veszi a telefonod aksiját!

4. A fényképező
Amikor utazol, és sok fotót lősz, te is észreveheted, hogy a mobilod aksija a szokásosnál gyorsabban merül. Erről az tehet, hogy a fotózás és a videózás extra energiát igényel ahhoz, hogy minden gond nélkül működjön, és a hangot is rögzíteni tudja. Pláne akkor, ha vakuval fényképezel. Ezért amikor tudod, hogy kirándulás közben sok képet fogsz majd csinálni, érdemes a korábban felsorolt pontokra figyelni, hogy ne merüljön extra gyorsan a telód.

5. A tartózkodási helyed
Amikor egyik helyről a másikra próbálsz eljutni, a telefonodon biztosan te is igénybe veszed a térképet, vagy a GPS-t. De nem csak ilyenkor meríti ez a mobilodat! Ha engedélyezted a Tinderen, Facebookon vagy bárhol, hogy az app láthassa a tartózkodási helyedet, az ugyancsak sokat merít rajta. Hiszen folyamatosan igyekszik a telefonod kitalálni, hogy merre vagy, ami a helymeghatározás miatt nagyon meríti az aksit.

/www.joy.hu/