Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

3,8 milliárd telefonszám szivároghatott ki a magyarok számára is elérhető sikeralkalmazásból


Bár a Clubhouse nevű alkalmazásnak csak 10 millió felhasználója van, a cég adatbázisából a világ telefonszámainak negyede kerülhetett a hackerek kezére.

z év elején futótűzként terjedt el a Clubhouse alkalmazás, amelynek újdonsága, hogy az okostelefonon nem szöveget vagy képet kell küldeni, hanem beszélgetni lehet, és hallgatni másokat. Az eredetileg csak iPhone-okra elérhető app májusban az androidos felhasználók számára is elérhetővé vált, és azóta a magyarok is használhatják.

Éppen ezért most a hazai felhasználók számára is igen rossz hírről számolt be a KnowTechie. A lap azt írja, a Clubhouse felhasználóinak mintegy 3,8 milliárd telefonszáma kerülhetett a hackerek kezébe, akik a sötét weben árulják az ezeket tartalmazó adatbázist. A lap megjegyzi: mivel az elemzők szerint az év végére 14,91 milliárd mobileszköz lesz majd forgalomban, ez nagyjából a világ mobilszámainak negyedét jelenti.

De hogy lehet ennyi telefonszám egy olyan cégnél, aminek bevallottan 10 millió felhasználója van? A válasz a Clubhouse működésében rejlik.

Az adatbázist árusító hacker azt állítja, hogy a Clubhouse a felhasználó kontaklistájának telefonszámait is látja, és elmenti azokat egy „titkos adatbázisba”, ha pedig egy új számot ad hozzá a telefonkönyhöz, akkor az is automatikusan hozzáadódik a listához. Ha ez valóban így van, az meglehetősen aggasztó. Bár a közösségi appok általában hozzáférést kérnek a telefonkönyvhöz, hogy az alapján keressenek és ajánljanak ismerősöket a rendszerben, de ez általában egy egyszeri „átnézést” jelent.

A Clubhouse tagadja, hogy adatszivárgás történt volna, szerintük több algoritmus véletlenszerűen generált telefonszáma szerepel az eladásra kínált adatbázisban. Korábban azonban már történt ilyesmi, áprilisban 1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki.