Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

3500 forint lesz a vakcina – íme, képeken egy kész koronavírus elleni gyógyszer


forrása: MTI/EPA/Vu Hong

A Sanofi gyógyszergyártó elnöke ma arról számolt be, hogy a közeljövőben elkészülő koronavírus elleni vakcina dózisonként kevesebb mint 10 euróba fog kerülni.

Olivier Bogillot a DPA hírügynökség által idézett France Intern rádiónak azonban leszögezte, hogy végleges árat még nem fogadott el a cég, a vakcinát pedig szerencsés lenne minél több embernek eljuttatni – írja a Világgazdaság.

Milliókat, vagy inkább milliárdszámban kellene beoltani az embereket – mondta Olivier Bogillot.

A Sanofi és a GSK a napokban közölte, hogy megkezdték a lehetséges vakcinája klinikai tesztelését. A vállalat és a GSK együttműködésével kifejlesztett oltóanyag ugyanazt a rekombináns fehérje alapú összetételét tartalmazza, mint a Sanofi egyik szezonális influenza ellenszere.

Összesen 440 egészséges felnőttet vonnak be a vizsgálatba az Egyesült Államok 11 vizsgálatra kijelölt pontján. Az első eredményekre decemberig várnunk kell. Amennyiben pedig az eredmények a várakozásoknak megfelelnek, megkezdődhet a 3. fázisú kísérlet is. Ez az utolsó lépcsőfok lesz a hatósági engedélyeztetés előtt. A vakcina szakértők szerint a legjobb esetben a jövő év első felében készülhet el.

Kína is fokozza az erőfeszítéseit a koronavírus elleni vakcináért folytatott versenyben. A Sinovac készítményét például még több országban tesztelhetik embereken.

A Sinovac kínai cég a pekingi szeptember 5-i Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásáron (CIFTIS) már bemutatta a világnak a koronavírus elleni vakcináját (kiemelt képünkön). Az oltás tehát már “készen” van, Kínában már alkalmazzák is egyfajta sürgősségi program keretében, de a nagyobb számú embereken történő vizsgálatok még jelenleg is zajlanak.

Közben a Reuters hírügynökség azt írja, hogy a kínai társaság, valamint a China National Biotec Group még több országban folytathat klinikai teszteléseket a vakcináikkal. A CNBG vakcinája esetében a fázis 3 szakaszban történő vizsgálatban Szerbia, Pakisztán vesz részt. Ennek a szernek a tesztelésébe 50 ezer embert szeretne bevonni a biotech cég, 10 különböző országból.

(Klinikai fázis III. – Ebben a fázisban nagyobb számú betegen vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, a hatásosságot, követik az esetleges mellékhatásokat, és összehasonlító vizsgálatokat végeznek más készítményekkel. A vakcinát biztonsági okokból a bevezetést követően még két évig figyelni kell.)

A Sinovac szerét pedig Indonéziában és Brazíliában fogják tesztelni és a cég legfrissebb tájékoztatása szerint további két országban kapott engedélyt fázis 3 típusú vizsgálatok lefolytatására. Az országokat azonban nem nevezte meg, mert azok még bizalmas információk.

K_EPA20200905021
Kép forrása: MTI/EPA/Vu Hong

A Reuters azt is megjegyzi, hogy miközben az oltóanyagok biztonságosságának és hatékonyságának bizonyításával kapcsolatos vizsgálatok utolsó szakasza még folyamatban van, Kína már engedélyezte a Sinovac és a CNBG oltóanyagjelöltjeit sürgősségi felhasználásra a magas kockázatú csoportokba tartozók esetében, például az egészségügyben dolgozók számára.

A SINOVAC CORONAVAC NEVŰ KÉSZÍTMÉNYÉT MÁR TÖBB TÍZEZREN MEGKAPTÁK A SÜRGŐSSÉGI PROGRAM KERETÉBEN.