Közzétette - Kategória - Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

3 milliós bírságot is kaphatnak a háztulajok – Tűzgyújtási tilalom él Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is


Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében rendelték el a tűzgyújtási tilalmat, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében pedig a már élő tilalom fennmarad. Az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb időben, a tavalyi és tavalyelőtti évekhez hasonlóan az idén is már beindult a korai növények nedvkeringése. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, így tovább fokozódik a csapadékhiány – hívta fel a figyelmet közleményében a Nébih.

Kiemelték, hogy a tüzeket elsősorban a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, amely először nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek könnyen átterjednek erdőkre is. Főleg a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek – számolt be az MTI a közleményre hivatkozva.

Az időjárás felmelegedésével egyre többen állnak neki a kerti munkáknak, azok azonban, akik a rég megszokott módszer szerint elégetik az összeszedett avart csúnyán pórul járhatnak. A Parlament még 2020 nyarán döntött arról, hogy 2021 január 1-től az egész ország területén tilos lett volna avart égetni, viszont ezt a veszélyhelyzet többszörös meghosszabbítása felül írta és a kormány az önkormányzatok kezébe adta az erről való szabályozásnak a jogosultságát.

Azok, akik figyelmen kívül hagyják az esetleges tilalmat csúnyán pórul járhatnak, ugyanis nem csak komoly büntetőeljárást vonhat maga után a rendelet megszegése, de komoly, akár milliós összeg is lehet a történet vége. A veszély pedig jelentős: ha nem figyelünk oda a száraz aljnövényzeten és avaron könnyen és gyorsan terjed a tűz.

Emellett pedig a tiltás egyik fő oka az, hogy a kerti és zöldhulladék égetése során rengeteg egészségre káros anyag kerül a levegőbe. Ezáltal pedig az avarégetés jelentősen rontja a levegőminőséget: 100 kg avar elégetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét a határérték felett beszennyezheti.

Az esti égetés sem javít ezen a helyzeten, sőt szélcsend esetén órákig megrekedhetnek a szennyező anyagok a házak között, ami könnyedén kitarthat akár reggelig, és persze a nyílászárók résein is jelentős mennyiségű füst tud a lakásokba jutni.

TŰZVÉDELMI BÍRSÁG (FT)