Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

3 év börtönbüntetést kapott az uzsora miatt elítélt szabolcsi polgármester

Jogerősen 3 év börtönbüntetéssel sújtotta a nyírpilisi polgármestert csalás, csalás kísérlete, zsarolás és uzsora miatt a Nyíregyházi Törvényszék.

Fotó: Shutterstock

Beri Róbertet 455 ezer forint vagyonelkobzás mellett a bíróság 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, azaz időközi választást kell majd tartani a 880 lelkes községben, amikor azt a járványhelyzet engedi.
Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2014-től – polgármestereként – kihasználva nehéz anyagi körülmények között élők helyzetét, többeknek havi 50 százalékos kamatra hitelezett. Az adósok dolgát tovább nehezítette, hogy a helyi vegyesboltot, ahol hitelre is vásárolhattak, a vádlott családja üzemeltette.

A férfi kihasználta azt is, hogy a helyiek nagyrészt nincsenek tisztában az ingatlan adásvétel jogi szabályozásával. A férfi 2015-ben egy ingatlant úgy kínált eladásra, mintha arra feljogosították volna a ház valódi tulajdonosai – közölte a törvényszék. Az ingatlan megvételére jelentkezett egy házaspár, akik megállapodtak vele a ház adásvételéről úgy, hogy a 650 ezer forintos vételárat havi 50 ezer forint összegekben törlesztik le. Ezután a pár beköltözött az ingatlanba, elkezdte a vételár részletekben történő fizetését. Néhány hónap múlva a pár ideiglenesen elköltözött a faluból, ekkor az ingatlan vételárából már 540 ezer forintot kifizetett a vádlottnak.

Mikor kiköltöztek, a vádlott az ingatlant újból eladta 600 ezer forintért egy helyi asszonynak, aki annak megfizetését szintén részletekben vállalta.

Mikor a házaspár vissza akart költözni az ingatlanba, a vádlott közölte velük, hogy azt időközben már másnak adta el, aki be is költözött a házba. 2017 februárjában Beri Róbert megjelent az asszonynál, akitől korábbi tartozását és az ingatlan adásvételéből származó elmaradt törlesztőrészletek, kamatok kifizetését követelte (105 ezer forintot). Az asszonynak nem volt ennyi pénze, de a polgármester fenyegetőzésé miatt odaadta a nála lévő 25 ezer forintot.

A törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletében kiszabott 3 év 6 hónap börtönbüntetés enyhítésekor figyelembe vette, hogy a bűncselekmény elkövetése óta hosszabb idő telt el és ez az időmúlás nem róható a vádlott terhére.