Közzétette - Kategória - Gazdaság, Közélet, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

2,5 milliós autótámogatás, 10 milliós kölcsön az anyáknak, szja-mentesség: itt vannak Orbán bejelentései

család

7 pontos akciótervet ismertetett a családok érdekében a miniszterelnök évértékelő beszédében.

1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását: minden 40 év alatti nő, aki az első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a 2. gyermek érkezésekor újabb 3 évre felfüggesztik, ebben az esetben a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha 3. gyermek is érkezik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik- jelentette be Orbán Viktor.

2. Bővítik a csok kedvezményes hitelét is. Többgyermekes családok a hitelt használt lakásokhoz is felhasználhatják. A miniszterelnök kérte, hogy a falusi csokra még kicsit várjanak, néhány héten belül az ő részükre szabott külön bejelentést fog tenni.

3. Eddig a 3. és minden további gyermek születése esetén 1 millió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Mostantól Orbán Viktor bejelentése szerint már a második gyermek születésekor elengedik az 1 milliót, a 3.-nál 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor pedig újabb 1-1 milliót vállal át az állam.

4. Azok az asszonyok, akik legalább 4 gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját. A legalább 3 gyermeket nevelők legalább 7 személyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

6. Megvalósítja a kormány a teljes bölcsődei ellátást- közölte a kormányfő. 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, év végére Orbán Viktor ígérete szerint ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban további 5, 2021-ben pedig 6 ezret. 2022-re minden szülő, aki akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét- közölte a miniszterelnök.

7. Bevezetik a nagyszülői gyedet. Ha a szülők így döntenek, a nagyszülők maradhatnak gyeden helyettük- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor beszédében bejelentette a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését, közölve: minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén.

Beszámolt továbbá arról, hogy a kormány döntése értelmében 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre, ideértve a budapesti centrumkórházak megépítését is.

atv.hu

Vélemény, hozzászólás?