Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

2023-ban is folytatják a haderőreformot – ennyit fordítanak jövőre haderőfejlesztésre a kormány


2023-ban is folytatjuk a haderőreformot, fejlődik a hadiipar és a védelmi innováció, valamint elérjük a NATO által elvárt költségvetési szintet – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közleményében.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felhívja a figyelmet arra, hogy a vállaltnál egy évvel korábban, már a jövő évi költségvetésben is Magyarország katonai kiadásai elérik a NATO által elvárt GDP-arányos két százalékot. „Erre a Honvédelmi Alap is garanciát jelent. A 2023-as költségvetés biztosítja a forrásokat a Magyar Honvédség modernizációjának folytatásához” – fogalmazott, majd kiemelte:

A MAGYAR KORMÁNY ÉVEKKEL MEGELŐZVE RÉGIÓS VERSENYTÁRSAIT FELISMERTE A HADERŐFEJLESZTÉS FONTOSSÁGÁT.

A miniszter szerint 2017 óta Közép-Európa egyik legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre Magyarország, amelynek időszerűségét és jelentőségét napjaink biztonsági környezete is igazolja. A Honvédelmi Alap pedig a miniszter szerint garanciát jelent arra, hogy egyrészt a Magyar Honvédség a haza védelméhez szükséges minden eszközt beszerezhessen, másrészt arra, hogy visszaadja a magyar katonáknak a szolgálatukért járó megbecsülést.

Jöhet a kutatás-fejlesztés

A Magyar Honvédség a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kutatás-fejlesztésre és innovációra. A nemzeti védelmi ipar újjáalakítása is nagyobb sebességi fokozatba kapcsol, amivel tovább erősíti Magyarország gazdaságát új munkahelyek létrehozásával.

A Honvédelmi Minisztérium 2023-ban – a NATO előírásainak megfelelően – a védelmi kiadások több mint 20 százalékát fejlesztésekre fordítja

– fogalmazott a miniszter, majd kiemelte: a magyar kormány továbbra is nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy a változó világ kihívásainak megfelelő, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes, bátor, innovatív és high-tech hadsereget építsen.

Ezért 2023-tól három fő területre kell koncentrálni:

  1. katonáink egyéni és műveleti felszerelésének fejlesztése és beszerzése,
  2. a meglévő beszerzések integrálása a Magyar Honvédség eszközparkjába,
  3. továbbá az új csapásmérő és egyéb technológiák rendszerbe állítása.

„A kormányzati szerkezetátalakítás után a védelmi ipar is a Honvédelmi Minisztériumhoz került. Ennek jelentősége felerősödik, hiszen Magyarország egy modern, XXI. századi haderőt és hadsereget épít, és ebben minden innovatív gondolatnak, technológiai folyamatnak szerepe van” – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

A nemzeti biztonsági érdekek

A védelmi innováció Magyarország nemzeti biztonsági érdeke. A miniszter szerint „ezáltal a nemzet csökkenti az importfüggőségét, növeli az ellátásbiztonságot, és képes korszerűsíteni a rendszeresítésre kerülő védelmi eszközöket, ezáltal növelve a haderő hadrafoghatóságát”.

A haderőfejlesztés folytatásával Magyarország tovább erősíti pozícióját a NATO védelmi szövetségén belül, amit 2022-ben jelentős nemzetközi szerepvállalással már sikerült bizonyítani

– mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Emlékeztetett: a Magyar Honvédség Gripenjei négy hónapon át védték a balti légteret a közös szövetségesi misszió keretében, a koszovói KFOR-missziónak az utóbbi egy évben magyar parancsnoka volt, az orosz–ukrán háború nyomán létrehozott négy új harccsoport egyike pedig Magyarországon, magyar vezetéssel jött létre – összegezte az MTI.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük