Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

2022. január 1-jétől óránként bruttó 6000 forintra emelkedik az orvosok ügyeleti alapdíja


2022. január 1-jétől óránként bruttó 6000 forintra emelkedik az orvosok ügyeleti alapdíja, amelyen felül az ügyeleti feladatok progresszivitási szintjeire és szakmai különbözőségére tekintettel 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatásban részesülhetnek – derült ki az Országos Kórházi Főigazgatóság közléséből. Az ügyeleti díjakra 2022-ben közel 30 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány – hívja fel a figyelmet az intézmény Facebook-oldalán megjelent tájékoztató. Az új ügyeleti díjazás átlátható és országosan egységes rendszert teremt.

Az egyenetlenségek rendezése érdekében Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kezdeményezte az orvosok ügyeleti díjazási rendszerének tisztázását. Az orvosok ügyeleti díját objektív szempontok alapján az intézmény és az adott szakorvosi terület valós leterheltségétől függően állapította meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai irányításával működő Országos Kórházi Főigazgatóság.

2022. JANUÁR 1-JÉTŐL AZ ORVOSOK ÜGYELETI ALAPDÍJÁNAK MÉRTÉKE ÓRÁNKÉNT BRUTTÓ 6000 FORINTRA MÓDOSUL. ERRE PEDIG MÁTRIXSZERŰEN ÉPÜL FEL A KIEGÉSZÍTŐ ÜGYELETI DÍJ MÉRTÉKE INTÉZMÉNYI ÉS SZAKTERÜLETI BESOROLÁS ALAPJÁN.

Ennek függvényében az ügyeleti feladatot ellátó orvosok a 6000 Ft-os alapdíjon túl az ügyeleti feladatok progresszivitási szintjeire és szakmai különbözőségére tekintettel 15, 30 vagy akár 45 százalékkal magasabb kiegészítő juttatásban részesülhetnek. A díjtétel tehát igazodik az ügyeleti terhelés mértékéhez.

A közlemény szerint így pontosan megállapítható lesz, hogy az adott egészségügyi intézményben, és adott szakmában milyen mértékű az ügyeleti díj. A rezidensek ügyeleti díja a fentiek szerinti ügyeleti díj 70 százalékában került megállapításra. Ezen túlmenően a heti pihenőnapon, illetve az ünnepnapokon végzett ügyelet díja megemelkedik 20 százalékkal.2022. január 1-jétől az ügyeleti díjazás rendszerének átalakításával egyidejűleg a műszakbeosztásban sürgősségi betegellátó osztályon dolgozó orvosok és szakdolgozók műszakpótléka is megemelkedik.

A 14-22 ÓRA KÖZÖTTI MUNKAVÉGZÉS IDEJÉRE AZ ORVOSOK ILLETMÉNYÜKÖN FELÜL ÓRÁNKÉNT BRUTTÓ 3500 FORINT PÓTLÉKBAN RÉSZESÜLNEK, MÍG A 22-06 ÓRA KÖZÖTT BRUTTÓ 6000 FORINTBAN.

Az egészségügyi szakdolgozók esetében a délutáni műszak idejére a műszakpótlék mértéke óránként bruttó 2600 forint, az éjszakai ügyeletesé pedig bruttó 4000 forint.