Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

20 eurót ajánlott pénzügyőrnek: 2 év felfüggesztett börtönbüntetés kapott a vesztegető cigarettacsempészt


A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség az elkövetéstől számított 60 órán belül bíróság elé állított egy cigarettacsempészt, aki meg akarta vesztegetni a pénzügyőrt. A vád szerint a 21 éves román férfi március 22-én este ajánlott 20 eurót a tiszabecsi határátkelőhelyen szolgáló pénzügyőrnek azért, hogy kötelességét megszegve engedje belépni az országba – írja az ugyeszseg.hu.

A férfi az adómentesen behozható mennyiséget meghaladó mennyiségű – zárjegy nélküli – cigarettával akart belépni az országba. A férfi a vesztegetési pénzt a behozatali vám és egyéb terhek megállapítása, valamint a szükséges eljárások lefolytatásának mellőzéséért kínálta a hivatalos személynek. A pénzügyőr a jogtalan előnyt visszautasította, lefolytatta a vámellenőrzést, majd az elkövetővel szemben büntetőeljárást kezdeményezett.

A regionális nyomozó ügyészség elrendelte a férfi őrizetét, majd gyanúsítotti kihallgatását követően bíróság elé állította. A Nyíregyházi Törvényszék az ügyészi indítvánnyal egyezően bűnösnek mondta ki a férfit kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettében, ezért 1 év 2 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 1 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte, továbbá a lefoglalt 20 euró vonatkozásában vagyonelkobzást rendelt el.