Közzétette - Kategória - Egyéb

17 milliárd euró bevételt is kaszálhat a BioNTech idén a vakcinákon


A német BioNTech szerint a Pfizerrel közösen kifejlesztett COVID-19 vakcina idén várhatóan akár 17 milliárd euró bevételt is hozhat, mivel egyre több emlékeztető oltást kell beadni, valamint a készítményt egyre nagyobb arányban alkalmazzák gyermekeknél.

A BioNTech az eddig tervezett 2,5 milliárd adagnyi szállítás alapján keddi közleményében azt írta, hogy az idén 16-17 milliárd eurós bevételre számít a vakcinából.

A cég tehát magasabb bevételre számít az augusztusi, 15,9 milliárd eurós előrejelzéshez képest, amely a szállítások és az akkori 2,2 milliárd adagnyi rendelésállomány alapján készült.

A Pfizer a maga részéről a múlt héten közölte, hogy a COVID-19 vakcina 2021-es forgalmából 36 milliárd dollárt vár, és 2022-re további 29 milliárd dollárt prognosztizál az oltásból, mindkét évre vonatkozóan felülmúlva az elemzői becsléseket.

A BioNtech megismételte, hogy az eddigi klinikai adatok nem utalnak arra, hogy szükség lenne egy olyan új vakcinára, amely a rendkívül fertőző delta-változatot vagy bármely más jelenlegi változatot célozza, tekintettel a már bevált termékük hatékonyságára.

A vállalat azonban dolgozik a delta és alfa variánsokat célzó új vakcinaváltozatokon, hogy fejlesztési és bevezetési rutint alakítson ki arra az esetre, ha a jövőben szükségessé válna a még ismeretlen variánsokhoz való igazodás.

Más vakcinagyártók, mint például az AstraZeneca és partnere, az Oxfordi Egyetem, hasonló megközelítést alkalmaznak, különösen azért, hogy gyorsan reagáljanak minden olyan jövőbeli mutációra, amely lehetővé teszi a vírus számára, hogy megkerülje a bevált vakcinákat.

A BioNTech megerősítette a partnereinek azon kijelentéseit, hogy 2021 végéig akár 3 milliárd adag, 2022-ben pedig potenciálisan akár 4 milliárd adag előállítására számítanak.

A BioNtech árfolyama ma 4,9 százalékkal került feljebb, míg idén 200,4 százalékos pluszban van.