Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

1429 forintra nőtt egy év alatt a fizikai munkát munkások átlagos bruttó órabére


A harmadik negyedévben 1429 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez több mint 8 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 1318 forinthoz képest. A jövő évi 20%-os minimálbéremelés miatt újra gyorsabb lesz az ütem.

A régiók szerint lebontott statisztikák azt mutatják, hogy továbbra is jelentős az eltérés az egyes országrészekben tapasztalható bérszintek között.

  • Míg a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon, illetve az Észak-Alföldön 1300 forint körül mozog átlagórabér,
  • a Dunántúl középső és északi részén már jóval 1400 felett alakul ez a mutató.
  • Közép-Magyarország és a főváros továbbra is kiugrik a hazai mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága immár jó ideje meghaladja az 1900 forintos szintet is.

Tavaly ilyenkor a fizikai órabérek átlagában még 11 százalékos növekedés volt tapasztalható, vagyis valamelyest lassult a bérkiáramlás növekedésének üteme tavalyhoz képest – mutat rá Hamrák Viktor, a Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója. Tekintettel arra, hogy az infláció üteme közben már az 5 százalékos szint közelében jár, ez azt jelenti, hogy a fizikai keresetek vásárlóereje az elmúlt év során 3-4 százalékkal nőtt.

UGYANAKKOR A MINIMÁLBÉR KÖZEL 20 SZÁZALÉKOS JÖVŐ ÉVI EMELÉSÉNEK HATÁSÁRA A HAGYOMÁNYOS JANUÁRI BÉREMELKEDÉSEK NYOMÁN VÁRHATÓAN ISMÉT NAGYOBB ÜTEMBEN FOGNAK FELFELÉ MOZDULNI AZ ÓRABÉREK.

Mindez komoly plusz teher lesz a munkáltatóknak, amit azonban enyhíteni fog majd a járulékok júliusra tervezett csökkentése. A nemzetközi piacokon működő cégek központjai pedig euróba átszámolva várhatóan még kevésbé érzik majd meg a várható béremelkedést, mondta Hamrák Viktor.