Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

14 éve nem nőtt a családi pótlék, a gyes és az anyasági támogatás összege: Itt a válasz, miért nem emel a kormány


Június 10-én hétfőn az Országgyűlésben az interpellációk között szó esett a családi pótlékról is.

Komjáthi Imre arról érdeklődött, mi az oka annak, hogy 14 éve nem emelték a családi pótlékot, a gyest, a gyetet és az anyasági támogatást. A juttatásokat olyan szinten elinflálják, hogy lényegében már alig nyújt valami segítséget a gyermeket nevelő családoknak – vélekedett. Elmondta, ezeket az ellátásokat utoljára a szocialista kormány emelte.

Szóvá tette azt is, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege 2012 óta változatlan, a közgyógyellátás keretösszege 20 éve nem emelkedett. A szociális védelmi kiadások GDP arányos szintje az elmúlt 23 évben sosem volt ilyen alacsony, mint most – összegzett.

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő úgy beszélt, mintha a szocialista kormány alatt családbarát kormányzás történt volna, de megszűnt a családi adókedvezmény, az otthonteremtési rendszer, csökkentették a gyes időtartamát, elvették az idősektől a 13. havi nyugdíjat. A mostani kormány az elvett családtámogatásokat visszaadta, 2010 óta több mint harminc családtámogatási forma áll a gyermekeket nevelők rendelkezésére – jelentette ki az államtitkár.

A választ a szocialista képviselő nem fogadta el.

MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük