Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

100 milliárdos adóemelés is jön a cigire, alkoholra, chipsre, cégautókra


Amellett, hogy nyolc konkrét ágazatból idén összesen 800 milliárd forintos „extraprofit” adót akar beszedni a kormány, az is kiderült a Kormányinfón, hogy megemeli a kormány több termék adóját is, amelyekből összesen további 100 milliárd forintnyi idei adóbevételt vár.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány tervei szerint emelik például a népegészségügyi adót (neta), a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, és változik a cégautók adózása is. Jelezte: a konkrét lépéseket majd a pénzügyminiszter fogja rövidesen ismertetni.

Ez a 100 milliárdos adóemelő csomag tehát a nyolc ágazatot érintő „extraprofit” adón felüli rész és Nagy ismertetése szerint ez az összesen 900 milliárd forintnyi plusz idei adóbevétel úgy oszlik majd meg, hogy a most létrehozandó rezsialapba 700 milliárdot, a honvédelmi alapba pedig 200 milliárd forintot fizetnek be.

A miniszter jelzése szerint az ágazati „extraprofit” adó mérete jövőre 800 milliárd forint fölé nőhet, mert növekszik a gazdaság és így vele együtt az adóvetítés alapja is. Bár konkrétan nem említette, de a két évre szóló költségvetési kiigazításból az következik, hogy a 100 milliárdos idei kihatású adóemelési csomag segítségével jövőre szintén többet szedne majd be a kormány.