Közzétette - Kategória - Felső-Szabolcs hírei, Felső-Szabolcsi rendészeti hirek, Határrendészeti hírek, Regionális hírek, Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei, Záhony

100 euróval akarta megvesztegetni a záhonyi határrendészt

Fotó: illusztráció

A regionális nyomozó ügyészség gyorsított eljárásban két napon belül bíróság elé állította azt a külföldi nőt, aki 100 euróval akart megvesztegetni egy rendőrt Záhonynál. Egy ukrán-olasz kettős állampolgár szeptember 6-án a záhonyi közúti határátkelőhelyen akarta Magyarország területét elhagyni, azonban a határátlépéshez nem az érvényes olasz útlevelét, hanem a közel tíz éve lejárt ukrán útlevelét kívánta használni. Attól tartott, hogy az ukrán határrendészek olasz úti okmánya miatt a koronavírus veszélyhelyzetre figyelemmel megtagadják a beléptetését.

Az ügyben megállapított tényállás szerint az idős nő a határforgalom-ellenőrzést megkezdő rendőrnek – azért, hogy a határátlépés feltételeinek hiányában, hivatali kötelességét megszegve engedélyezze az átkelést – úgy adta át a lejárt útlevelét, hogy abban két darab 50 eurós bankjegyet helyezett el.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyésze lefoglalta a jogtalan előnyként a határrendésznek átadott vesztegetési pénzt, elrendelte az elkövető őrizetét, akit gyanúsítottként hallgatott ki. A gyanúsított elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, ezért az ügyészség bíróság elé állította.

A Nyíregyházi Törvényszék a külföldi vádlottat szeptember 8-án egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyúttal a 100 euróra vagyonelkobzást rendelt el. A döntés nem jogerős, az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a börtönbüntetés tartamának felemelése és Magyarország területéről történő kiutasítás elrendelése végett fellebbezett.