Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

1 milliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség


Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség – a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá szerdán Budapesten.

A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegő rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System – NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy hosszú, körültekintő munka végső szakaszához érkeztek. Szakembereik számos országot kerestek fel, számtalan lehetőséget vizsgáltak meg, és végül úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok ajánlatát fogadják el. 
Magyarország, a magyar kormány pontosan látja, mi történik a világban és Európában. Látjuk, hogy ez a béke, amiben élünk, rendkívül sérülékeny helyzet és állapot – fogalmazott Benkő Tibor, aki hozzátette: nemcsak a hagyományos fegyveres küzdelmek, hanem a hibrid hadviselés tekintetében is, amelyre példa a Krím-félszigeten történtek.

Mindemellett a koronavírus-járvány is kihívás elé állította, állítja az országokat – mondta a honvédelmi miniszter, aki szerint Magyarország eltökélt abban, hogy a legkorszerűbb, legmodernebb, leghatékonyabban alkalmazható eszközöket szerezze be.

A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: céljuk, hogy olyan képességet teremtsenek, amely a magyar emberek védelmét, az egész ország érdekét szolgálja. A légvédelmi rendszer elsődleges célja az elrettentés, a biztonság erősítése, és a katonák kiképzését is segíti majd – mondta a honvédelmi miniszter.David Cornstein kiemelte, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO- kompatibilis, több más ország is ezt használja – tette hozzá az amerikai nagykövet, aki hangsúlyozta: minden kormánynak elsődleges felelőssége, hogy gondot viseljen az ország népének biztonságáért. Arról beszélt, hogy napjainkban egy világháborúnak vagyunk részesei, tanúi. 
Ez a háború egy olyan világjárvány ellen zajlik, amelynek eredete Kína. Ha pedig Kína időben, megfelelő információkat adott volna, sokak életét meg lehetett volna menteni – jegyezte meg David Cornstein, aki szerint a tanulság az lehet, hogy egy országnak mindig felkészültnek kell lennie. Fontos, hogy egy ország légvédelmi rendszere az adott kor képességeinek és elvárásainak megfeleljen – emelte ki a nagykövet, aki elmondta, hogy a projekten több mint két éve kezdett el dolgozni a magyar honvédelmi miniszterrel. A magyar kormányzat által végzett átvilágítás, gondos mérlegelés olyan szintű volt, hogy ennél körültekintőbb és gondosabb nem is lehetett volna. A magyar szakemberek minden országot meglátogattak, amely ilyen haditechnikai felszerelést gyárt, az Egyesült Államokban is több más gyártóval ismerkedtek meg – fejtette ki David Cornstein, aki hangsúlyozta: kívánsága, vágya, hogy Magyarországnak soha egyetlen rakétát se kelljen háborús helyzetben kilőnie.Azt kívánom, hogy Magyarország mindig maradjon a béke szigete – fogalmazott az amerikai nagykövet. Az amerikai nagykövetség az eseményen kiosztott sajtóanyagában elismerését fejezte ki a magyar kormány felé, hogy a magyar haderő modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytatja, amely növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre. 
Ez a beszerzés tovább mélyíti az országaink közötti kiváló biztonsági együttműködést – fogalmaztak a szándéknyilatkozat aláírói, akik hozzátették: ez, valamint a 2019-ben tető alá hozott Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA) az elmúlt évek olyan jelentős eredményeit jelentik, amelyek javítják mindkét ország és a térség hosszú távú biztonságát.

MTI