40 eve varos vasarosnameny vásárosnaményi fejlesztések
5. Zápszony

Kép: Záhonyi könyvek a határon túli iskolákban (Tancsik Róbert felvételei)

Záhony – Az óévben Felvidék és Kárpátalja 11 magyar tannyelvű iskoláját segítették könyvadományokkal a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.
A határvárosban két évtizede szerveztek először könyvgyűjtést a külhoni partneriskolák megsegítésére. A helyi civil szervezetek, intézmények, magánszemélyek és a polgármesteri hivatal által összegyűjtött kiadványokat Háda Imre akkori városvezetővel az élen adták át a testvérváros, Csap középiskolájának és a Záhonnyal évszázadokon át sajátos szimbiózisban élő Tiszasalamon község alapfokú tanodájának. Azóta a városban 47 alkalommal szerveztek adománygyűjtést és a karitatív akciók koordinátora a helyi diákotthon lett, ahol évtizedek óta tanulnak kárpátaljai diákok.
A 2015-ben a kollégium tanulói és tanárai hét ízben utaztak a határon túlra. Felvidéken Bély, Kárpátalján Palágykomoróc, Csap, Tiszaágtelek, Tiszaásvány, Zápszony, Tiszasalamon, Szernye, Kisbégány, Kincseshomok, Ungvár (Drugeth Gimnázium) magyar tannyelvű iskolája volt az úticél. A tankönyvek, szépirodalmi és ismeretterjesztő művek, folyóiratok mellett multimédiás anyagok és több kiadó jóvoltából új könyvek is az adományok részét képezték.
A nyolc éve a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája címmel elismert záhonyi intézmény az új évben is szeretné folytatni jószolgálati útjait és a legnagyobb hazai karitatív szervezet védnöksége mellett, számos támogató segítségével további partneriskolákat szándékozik könyvekkel segíteni.
Bökönyi Richárd-Katona Dávid
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!