fejlesztesek Vasarosnameny
Záhonyi kollégisták koszorúztak az '56-os emléktáblánál (4)

Kollégisták az emléktáblánál Fotó: Katona Dávid

Záhony – Két évtizedes hagyomány már, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai leróják kegyeletüket az áldozatok előtt az egykori tüzérlaktanyánál található emléktáblánál.
A megszálló szovjet hadsereg egységei 59 évvel ezelőtt Záhonyban is áldozatokkal járó erődemonstrációt tartottak. A mintegy 20 perces lövegtűz során 29 magyar katona szenvedett súlyos sérülést, öten pedig életüket vesztették a tüzérlaktanyában.
Tiszteletükre 1990-ben a laktanya falán emléktáblát leplezett le Für Lajos akkori honvédelmi miniszter. A záhonyi önkormányzat, a helyi intézmények és civil szervezetek minden évben megemlékezést tartanak az emléktáblánál.
Katona Dávid
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!