40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny
Záhonyi évfordulók (2)

Illusztrációk: internet

Záhony – Több jeles jubileumot is hozott a 2016-os esztendő a határváros életében.
70 éve kezdődtek el a záhonyi átrakókörzet építésének munkálatai, melynek nyomán az egykori 4 vágányos kisállomás Közép-Európa egyik legnagyobb „szárazföldi kikötőjévé” fejlődött. A több bővítési-korszerűsítési ütem közül a harmadik 50 éve, a negyedik 40 éve fejeződött be. Három és fél évtizede üzemel az úgynevezett 500-as rakodó gépiátrakó-csarnoka. A településen 130 éve működik posta, 125 éve létesült posta-takarékpénztár. Ugyancsak 125 éve építették át a MÁV faszerkezetű Tisza-hídját fémszerkezetűvé, míg az első vasszerkezetű közúti híd építéséhez 105 éve kezdtek hozzá. A második világháborúban felrobbantott közúti hidat jóval később szovjet tervek alapján és kivitelezésben építették újjá, majd 55 éve avatták fel, két évtizede pedig négysávosra bővítették. Negyedszázada hagyta el Záhonynál az utolsó szovjet katona hazánkat.
80 éve alakult meg az első sportegyesület, a ZSE. Utódja, a Záhonyi Vasutas SC, melynek labdarúgó csapata 45 évvel ezelőtt érte el legjobb eredményét, amikor a nemzeti bajnokság 3. osztályában lett ezüstérmes. Több Záhonyban született neves személyiség életpályában is kerek évfordulót jelent a 2016-os év. 65 éve született Dr. Nagy Róza, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára, két évtizede hunyt el Csergezán Pál, a nemzetközi ismertségű természetfestő, 10 éve Dr. Béres József, a híres tudományos kutató és feltaláló. Ugyancsak 65 éve született a város első díszpolgára, a kisvárdai származású néhai Sipos István, egykori MÁV vezérigazgató.
Katona Dávid
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!