Világnapi bemutatók elsősegélynyújtásból

fejlesztesek Vasarosnameny
Világnapi bemutatók elsősegélynyújtásból (5)

Kép: Záhonyi elsősegélynyújtó kollégisták a versenyeken Fotó:Tancsik Róbert

Záhony – Tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére, szeptember második szombatján – az idén 10-én – rendezik meg az Elsősegélynyújtás Világnapját.
A világnapon arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás szélesebb körű ismerete a laikusok körében is, mert sok esetben életmentő az idejében és szakszerűen érkező segítség. Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez, és a javítja a túlélés esélyeit. Néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet, amíg a mentőkre kell várni. Mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt el kellene érni, hogy egy-egy közösségben (munkahelyen, iskolában, stb.) legyen olyan személy, aki elsősegélyt tud nyújtani az orvos megérkezéséig. A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít.

Bemutatók országszerte

A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket ezen a területen. Magyarországon – egy 2011-es felmérés szerint – az emberek mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani. Pedig egy baleset, rosszullét során, egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet.
Az országban és a megyénkben számos helyen, például a vöröskereszt záhonyi bázisiskolájában, a Dr. Béres József Kollégiumban is rendszeresen szerveznek bemutatót a világnap alkalmából.

Tancsik Róbert
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!