fejlesztesek Vasarosnameny
Beregi Keresztszemes Hímzés Napja (1)[srizonfbalbum id=260]
Tákos – A Bereg talán legszebb műemlék temploma mellett a beregi keresztszemes kézimunkái tették világhírűvé Tákos faluját. Napjainkban a keresztszemes minták közül a legkedveltebbek a beregiek.  Az immár évek óta hagyományosan megrendezendő Beregi Keresztszemes Hímzés Napja ezen közkincsek seregszemléjéről szól.
Az eseményt a község polgármesterének, Filep Sándornak a  köszöntője nyitotta meg, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés alelnökének, Baracsi Endrének illetve Filep Sándornak, Vásárosnamény Város Önkormányzatának illetve BEREGTÖT elnökének szavai követtek, melyet a helyi nyugdíjas klub énekműsora zárt.
A rendezvény sátraiban kiállított keresztszemesek igen gazdag spektrumban vonultatták fel az alkotók és a tájegységre jellemző motívumokat, ahol a virágoknak jutott a legnagyobb szerep, mely sokféle formában jelent meg ezen a délutánon, az 1-2 cm szélességtől az arasznyi nagyságig. A hagyományos hímzéseken túl az egyes mintákat mindenki a saját ízlésének megfelelően alakította, ahol az eredeti beregi keresztszemes piros és kék színösszeállításon túl, a piros és fekete színeket is előszeretettel használták az alkotók, de készültek kézimunkák barnával és kékkel is. Ezért persze nem csoda, hogy messze földről csodájára járnak ezen rendezvénynek és a keresztszemes munkáknak, hiszen az e napon kiállító ügyes kezű lányok, asszonyok szívüket, lelküket adták ezekhez a csodálatos alkotásokhoz.
A kiállított illetve a versenyre benevezett darabokat természetesen a zsűri szakmai szemmel értékelte és díjazta, melyet a község polgármestere Filep Sándor adott át a győzteseknek. A hagyományok ápolása mellett természetesen a szórakozásra is nagy hangsúlyt fektettek a rendezvény szervezői,
hiszen a kulturális programok mellett, ahol a Beregből érkező népdalkörei és néptánccsoportjai illetve együttesei felvezetésében a Sláger TV sztárja Roberto, de Daavidka és V-Zoy is szórakoztatta a nagyérdeműt ezen az estén. A rendezvény immár hagyományosan utcabállal zárult.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!