a-vilag-legjobbjai-kozott-fehergyarmati-es-mateszalkai-sefjeink

Alig pár hónap telt el azóta, hogy a televíziók képernyõi elõtt sportolóinkért szurkolhattunk, akik Rióban bizonyíthatták: a magyarok is ott lehetnek a világ legjobbjai között. Azonban, mint kiderült, igaz ez nemcsak úszásban, vívásban, atlétikában és kajak-kenuban, hanem gasztronómiában is, hiszen a héten rendezték meg Erfurtban a Kulináris Olimpiát, ahonnan Magyarország, a megye és Nyíregyháza versenyzõi érmekkel tértek haza. A Kulináris Olimpiát minden negyedik évben rendezik meg, amikor is közel ötven nemzet több mint 2500 versenyzõje méri össze tudását. Idén a németországi Erfurt adott otthont a rangos eseménynek október 22. és 25. között. Az olimpiára, melyen a világ legjobb cukrászai és szakácsai mérték össze tudásukat, ebben az évben 802 egyéni kiállító, 32 nemzeti válogatott, 20 junior nemzeti válogatott, 20 közétkeztetési csapat, 59 regionális csapat, illetve 85 gyümölcs- és zöldségszobrász érkezett a világ minden tájáról, hogy kiderüljön, kik a szakma legjobbjai. Az pedig külön büszkeség, hogy a magyar színeket megyei szakemberek is képviselték, hiszen a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyházi Szervezetének csapata is megmérettette magát a világversenyen: Szabó Sándor mestercukrász, a mátészalkai Grillázs Cukrászda tulajdonosa, Bereczki Attila mestercukrász, a fehérgyarmati Bereczki Cukrászat tulajdonosa, Konyári Sándor mesterszakács, királyi szakács, a nyírbátori Kakukk Étterem séfje, Cziránku István mesterszakács, a nyíregyházi Anno Étterem séfje és Huszár Tibor ifjú mesterszakács, a Korona Hotel séfje. Szoboszlai Gyula mesterszakács is elkísérte a versenyzõket. A hangulat óriási volt. Rengeteg távol-keleti embert lehetett látni. Mindenki ott volt, aki a szakmában számít: többek között Mexikó, Portugália, Finnország, Norvégia, de Magyarországról is több csapat versenyzett, a zsûrik pedig szinte a világ összes országából jelen voltak, hogy értékeljék az ételeket Japántól egészen Srí Lankáig. Szabó Sándor mestercukrász cukrászartisztikában indult, a virtuális kapcsolatok témában készítette el 1 méter 20 cm magas alkotását, amiért elnyerte az olimpiai aranyérmet. A másik mestercukrászunknak, Bereczki Attilának a tiszavirágzás volt a témája, amiért diplomát kapott. Persze, a szakács kategóriában is remekeltek a versenyzõink. Cziránku István mesterszakács diplomát kapott (olimpiai negyedik hely), Huszár Tibor mesterszakács ezüstöt, Konyári Sándor pedig szintén diplomát. A versenyzők felkészülése több hónapot vett igénybe, hiszen nemcsak az ételek állagát és ízét értékelte a zsûri, hanem az újszerûséget, a konyhatechnológia korszerûségét, a formákat és a színek összhangját is.  Az érmek azonban bizonyítják: minden fáradságot megért a sok munka, hiszen a világ legjobbjai között voltak séfjeink.

Bruszel Dóra

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!