,,VI. Emlékmenet a Doni Hősőkért” – 100 kilométeres gyalogmenet végállomása volt Vásárosnamény

fejlesztesek Vasarosnameny

VI. Emlékmenet a Doni Hősőkért - 100 kilométeres gyalogmenet végállomása volt Vásárosnamény

Vásárosnamény – A Bereg szíve, Vásárosnamény ismét jeles eseménynek adott otthont, hiszen tegnap kora este a ,,VI. Emlékmenet a Doni Hősökért” rendezvény végállomása volt a város. Az emlékmenet immár hatodik alkalommal járta be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, ahol négy nap alatt, 18 települést érintve érkezett Vásárosnaményba. Az emlékezők a Honvédsuli szervezésében közel 100 kilométeres távot teljesítettek gyalogmenetben, emlékezve a Don-kanyar áldozataira és az offenzíva 75. évfordulójára.  A menet során mind a 18 település világháborús emlékművénél, így a vásárosnaményi Szent István Emlékparkban is koszorúzást és gyertyagyújtást tartva.

Az emlékmenet politikamentes, célja pedig kizárólag a megemlékezés a II. Magyar Hadseregről és annak veszteségeiről. Az eseményen számos korosztály képviseltette magát a legkisebbektől a legnagyobbakig, de főként a megye és az ország számos pontjából érkező diákok vettek részt. A menethez ezen túl számos emlékezni kívánó ,,civil” csatlakozott a megemlékezés helyszínen, tovább bővítve a megemlékezők táborát. Az emléktúra az országos ,,XVIII. Doni Hősök Emléktúra” hivatalos Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei szakasza, melynek fővédnöke: Dr. Simicskó István Magyarország Honvédelmi Minisztere, míg a megyei rendezvény fővédnöke Dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter volt.

Az emlékezők a beregi végcélhoz érkezve, élükön az általuk hozott emlékzászlóval vonultak be a város főterén húzódó Szent István Emlékparkba, mely a magyar királyi ,,II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred” emlékét testesítette meg. A zászlót, ami a korabeli a 38M gyalogsági hiteles másolata Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Seszták Oszkár adományozta a menetszázadnak.

A menetszázad felsorakozását követően a város első embere, Filep Sándor köszöntötte az emlékmenet és a városból megjelent emlékezőket.

Szavait követően a térség országgyűlési képviselője, dr. Tilki Attila köszöntötte, majd személyes vonatkozásain keresztül emlékezett meg a Don-kanyar hőseiről.

A közjogi méltóságok köszöntőbeszédei után a Honvédsuli Hagyományőrző Tagozata elvénítette fel a nyíregyházi a magyar királyi ,,II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred”, majd megkoszorúzása követett.

Megemlékezésüket követően Vásárosnamény Város Önkormányzatának képviseletében dr. Balázsy Erzsébet alpolgármester, Filep Sándor polgármester és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő koszorúzta meg az emlékművet.

Koszorúzott még dr. Deák Ferenc a Járási Hivatal vezetője, dr. Szilágyi Péter jegyző és Szucsányiné Magocsa Edit képviselő-testületi tag is.

A koszorúzást követően a Honvédsuli Hagyományőrző Tagozata gyújtotta meg a megemlékezés gyertyáját.

A rendezvény zárásaként Vásárosnamény emlékszalagját, Filep Sándor polgármester kötötte fel a magyar királyi ,,II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred” emlékét megelevenítő zászlóra. A felkötésre kerülő emlékszalag egyik szárán a ,,Doni hősök emlékére” míg a másik oldalán a Vásárosnamény 2018 felirat szerepelt.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!