40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

A Nyugati szegregátum, azon belül a Síp utcában élő roma közösség segítése, képzése, felzárkóztatása volt a célja a 21 hónappal ezelőtt indult, 100 %-ban európai uniós forrásból támogatott projektnek.

A „Vasdune Cherhaja – Emelkedő Csillagok- Életesélyek javítása Nagyecsed Városában” elnevezésű projekt 2014. márciusában vette kezdetét a Nagyecsed Város Önkormányzata által vezetett háromtagú konzorcium részvételével. A program fő célja az volt, hogy a roma lakosok képzések, egyéni fejlesztési foglalkozások révén lehetőséget kapjanak életminőségük javítására, elősegítve ezzel városrészük társadalmi integrációját is. A program leghangsúlyosabb részét a megvalósított képzések és a szociális munkások tevékenysége adta. A projektbe bevont személyekről egyéni fejlesztési terv készült, akiket így folyamatosan, napi közvetlen kapcsolatban együttműködve mentoráltak a szociális szakemberek. A célcsoporttagok a Türr István Képző és Kutató Intézet által szervezett alapkompetencia fejlesztő, parkgondozó, betanított kőműves és festő illetve falusi vendéglátó képzéseket végezték el sikeresen, melyek lehetőséget teremtettek számukra a munkaerőpiacon való megjelenésre. A projekt keretében a roma és más hátrányos helyzetű emberek életkörülményeinek megváltoztatását célzó, a bevont édesanyák olvasási készségét és személyiségét fejlesztő Meséd program is sikeresen zárult. Heti rendszerességgel működtek a játszóházi foglalkozások, az internet klub, kreatív klub, a munkakeresők klubja, az iskolások korrepetálása, baba-mama klub és a süssünk-főzzünk klub. Összesen 11 önkormányzatunk által megvalósított tematikus rendezvény várta az érdeklődőket. Az Egyesület a Társadalmi Tőke Fejlődéséért konzorciumi partner az egyéni képességfejlesztés, demokrácia és képviselet, munkakeresés családi szövetségben illetve a vállalkozói készség fejlesztése tréningeket valósította meg. A Türr István Képző és Kutató Intézet a képzések szervezése mellett rovar és rágcsáló irtási szolgáltatást nyújtott a rászorulók részére, illetve két közösségi rendezvényt illetve a szakmai team számára 20 alkalommal workshopot szervezett neves szakemberek meghívásával. A Csillagházban (Nagyecsed, Árpád utca 7) működő Internet Klub, Kreatív klub és Játszóház illetve a Csillagpont (Nagyecsed, Síp utca 7) szociális és közösségi szolgáltatásai a 2015. november 30-i projektzárást követően is elérhetőek maradnak az érdeklődők számára. A projekt 142 602 000 forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

befektetés a jövőbe európai unió

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!