Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Vásárosnamény különleges ízeire és titkos receptjeire derült fény az ország legnépszerűbb családi műsorában


Csalad barat vasarosnamenyi forgatas (17)
Magyarország legnépszerűbb családi műsorában képviselte a Bereg szívét, annak gasztronómiáját Kósa László mesterszakács, a Lónyay Menyhért Szakiskola gyakorlati oktatója és Liptákné Juhász Anikó – tourinform irodavezető. A Család-barát című műsor mai adásában Vásárosnamény Város Önkormányzata által, helyben termelt alapanyagokból összeállított modern, egészséges menüsor került összeállításratájékoztatta szerkesztőségünket Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere.

A mesterszakács és háziasszonyi szerepben tetszelgő tourinformátor előételként füstölt sajtos joghurttal töltött Naményi Piros almát készített, melynek alapanyaga, a füstölt sajt is helyi termelőtől származik, a Naményi Piros alma pedig a Helyi Értéktár része.
Csalad barat vasarosnamenyi forgatas (14)
Főételként Kósa László, a nagymamája által készített recepttel kápráztatta el a nézőket. A Naményi titok nevű beregi gasztronómiai csodában zöldségnyárs és szűzpecsenye kapott szerepet, melyet a nagyi töltelékével megtöltve, bacon köntöst kapott. A zöldségnyárson édesburgonya, pritamin paprika, cukkini, padlizsán volt felfűzve, melyet szintén az Önkormányzat saját kertészetében termelt. Desszertként pedig dióval töltött aszalt szilva fahéjas mézzel és vanília fagylalttal lett felszolgálva.Csalad barat vasarosnamenyi forgatas (10)
Az adásban a beregi gasztronómiai egyedi ízvilága mellett szerepet kapott a város jellegzetes brandjének bemutatása, a Bereg szíve logó is.
Csalad barat vasarosnamenyi forgatas (5)
Emellett Varga János múzeumigazgató által bemutatásra került a Beregi Múzeum által gyűjtött beregi keresztszemes is, melynek technikai részleteit az intézmény múzeum-pedagógusa, Vargáné Hegedűs Eszter mutatott be a nézőknek.
Csalad barat vasarosnamenyi forgatas (13)
Szó esett továbbá a kerékpáros turizmusról, a térség és az Önkormányzat által termelt zamatos és egyedülálló gyümölcseiről és az abból készült finomságokról is. Liptákné Juhász Anikó bemutatta ezen túl a város értékeit és szeretettel invitált mindenkit a jövő héten megrendezésre kerülő országos Ötpróbára is, melynek szintén a város ad majd otthont.
vlcsnap-2018-09-07-17h28m47s783
A műsorban elhangzott ételek receptjei a következők voltak:

Naményi titok

Hozzávalók:
-1, 20 kg szűzpecsenye
-0, 25 kg csirkemáj
-0, 05 kg füstölt szalonna
-2 db zsemle
-4 db tojás
-1 csokor petrezselyem
-0, 002 kg őrölt bors
-0. 001 kg majoránna
-0, 01 kg só
-0, 05 kg hagyma
-0, 30 kg bacon
-1 cs. grill nyárs
-1 cs. grill fűszerkeverék
-1 db pritamin paprika
-1db édes burgonya
-1 db padlizsán
-1 db cukkíni
-1 db mogyoróhagyma
-0, 25 kg libazsír

Elkészítése:
A szűzpecsenyét nyitott szeleteléssel előkészítjük, megszórjuk sóval, borssal és hűtőben tartjuk a megtöltéséig. Töltelék: darált húst összekeverek áztatott zsömlével , adok hozzá egész tojást, füstölt szalonnán hagymával megsült kockázott csirkemájat, majorannát, sót, borsot, finomra vágott petrezselymet, főtt tojást, jól összekeverjük és a kiterített szűzpecsenyére terítjük és lazán feltekerjük. Beburkoljuk bacon szalonnával és zománcozott tepsibe téve 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük a sütőben, szép pirosra.
Zöldségnyárs: Az édesburgonyát, paprikát, cukkinit, padlizsánt egy cm-es szeletekre, a mogyoróhagymát héjaira bontjuk, megszórjuk grill fűszerkeverékkel és grill nyársra szép sorban felfűzzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és grill rácson vagy a sütőben megsütjük.

Naményi piros alma snidlinges, joghurtos füstölt sajttal töltve

Hozzávalók:
-4 db naményi piros alma
-0, 25 kg füstölt sajt
-0, 30 l natúr joghurt
-0, 20 l majonéz
-0, 01 kg só
-0, 001 kg fehérbors
-0, 01 l mustár
-0, 05 kg mogyoróhagyma
-0, 10 l citromlé
-0, 02 kg snidling

Elkészítése: az alma felső egyharmadát cakkosan levágom, majd karalábé vájóval kikaparom a belsejét és enyhén sós, citromos hideg vízbe teszem. Töltelék: natur joghurtot elkeverek sóval, fehér borssal, mustárral, pici majonézzel, citromlével, pici mézzel majd apróra vágott snidling, apróra vágott füstölt sajt és az alma kikapart belseje kerül bele. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a kivájt almákat, ráhelyezem a kalapjukat és jól behűtve tálalom.

Naményi aszalt szilva dióval töltve, vanília fagylalttal

Hozzávalók:
-1 l Carte D’or vanília fagylalt
-0, 05 kg akácméz
-0, 25 kg aszalt szilva dióval töltve
-0, 15 kg kristálycukor
-1 db citrom
-0, 001 kg fahéj
-0, 01 l szilva pálinka

Elkészítése:
A magozott aszalt szilvát megtöltjük dióval. Kristálycukrot karamellizálunk, majd fél citromot csavarunk bele, mézsűrűségűre beforraljuk, gazdagítjuk fahéjjal és szilvapálinkával. Beletesszük a megtöltött szilvákat, átforgatjuk és vanília fagylalttal tálaljuk. Díszítése: hámozott, pirított dióbél és citromfű levél.

 [slideshow_deploy id=’140028′]


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük