40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

vasarosnameny-varoshaza

Vásárosnamény Város Önkormányzata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Vásárosnaményi Járási Hivatala és a Klébersberg Intézményfenntartó Központ Vásárosnaményi Tankerülete 2016. nyarán előzetes felkérés után csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozathoz.

Ennek keretében november 19. és 27. között a Városháza épületében dolgozók a következő programokon vehetnek részt:

1.      Csere-bere börze

2016. november 24-én délelőtt 8-12-ig a Nagyterem egy ideiglenes piaci színtérré válik. Itt a résztvevők elcserélhetik megunt tárgyaikat hasonló értékű, számukra szükséges tárgyakra, eszközökre.

Mi a cél?

Csökkenteni a hulladékok mennyiségét, a használt termékek iránti negatív hozzáállás megváltoztatása.

Hogyan?

Kikerül egy faliújság, amelyen előre meg lehet adni az elcserélni kívánt terméket, s jelezni az igényeket.

Az újrahasznosítás/újrahasználat fontosságáról 24-én, a déli órákban Hankó Gergely, a Greenius munkatársa fog egy rövid előadást tartani a Nagyteremben.

  1. Elektromos és elektronikai hulladékgyűjtési nap

Ugyancsak november 24-én lesz kihelyezve egy elektronikai hulladékok gyűjtésére szolgáló konténer. Ide szintén az itt dolgozók hozhatják el a kidobásra szánt elektromos és elektronikai berendezéseiket. Itt szükséges egy előzetes mennyiség felmérése. Ezért az intézményi koordinátorokhoz legyetek szívesek eljuttatni, hogy mitől szeretnétek megszabadulni.

Az Önkormányzat dolgozói Szabóné Széles Erzsébet, a járás dolgozói Tóth Éva, a KLIK dolgozói Szegediné Tisza Juditnál jelezhetik ezen igényüket november 7. napjáig.

Mi a cél?

A hulladékok megfelelő ártalmatlanító helyre juttatása, a másodnyersanyagok kinyerésének és a környezetszennyezés elkerülésének a lehetősége.

  1. Irodák a papírfelhasználás csökkentéséért

A számítógépeken matricák elhelyezése, amely arra emlékeztet, hogy ha lehetséges, akkor kétoldalas nyomtatást alkalmazzunk.

  1.  Légy Te is válogatós: Gyűjtsük szelektíven a hulladékot a munkahelyen is!

Mi a cél?

A vegyes hulladék mennyiségének a csökkentése, a környezettudatosság szintjének a növelése.

Hogyan?

Kihelyezésre kerülnek szelektív kis kukák, amelybe már Ti külön tehetitek bele a papír és a műanyag hulladékot. A földszinti konyhában elhelyezésre kerül egy palackprés, amivel a PET palackok lapíthatók laposra.

Üzemlátogatás a Nyíregyházi válogatóműben.

Sokan kérdezik, hogy mi az értelme a szelektív gyűjtésnek, ha a gyűjtő autó úgyis egy helyre rakja a szelektív hulladékot?

Nos, a válogató soron szedik szét fajtánként az újrahasznosítható hulladékot. Hogy ez hogyan történik, azt november 25-én délelőtt lehet majd megnézni. Egy autóbusz indul 8 órakor Nyíregyházára, ott kb. egy órás „üzemlátogatás” után 11 órára vissza is érünk a munkahelyekre.

Jelentkezni szintén a korábban megnevezett koordinátoroknál lehet november 7-ig.

Mire jó mindez?

Aki már otthon is szelektál. Az látja, hogy mennyivel kevesebb lesz a szemét, ha az újrahasznosítható anyagokat külön válogatja. Aki eddig is megjavíttatta a kedvenc dolgait, ahelyett, hogy azonnal újat vett volna helyette, az szintén látja az előnyöket. Aki pedig még egyiket sem tette, az döntse el maga! Mindenesetre közösségformálásra, egymásra figyelésre egy jó alkalom lesz! Bízom az aktív részvételetekben!

Szabóné Széles Erzsébet

környezetvédelmi ügyintéző

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!