Ukránok próbáltak magyar állampolgársághoz jutni – két vádlott is letöltendő börtönt kapott

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny
Illusztráció

Illusztráció

Végrehajtandó börtönbüntetésre ítéltek másodfokon két vádlottat egy honosítási ügyben, amelyben közokirat-hamisítás miatt indult eljárás 51 vádlott ellen. Az ítélet nem jogerős.

Az ítélet szerint az az első- és másodrendű vádlott megállapodott: pénzért segítséget nyújt ahhoz, hogy ukránok magyar állampolgárságot szerezzenek. A két magyar-ukrán kettős állampolgárságú vádlott elsőként olyan ukránokat keresett meg, akik nem tudtak magyarul, később pedig olyanokat, akik jól beszélik a magyar nyelvet. Az ő fényképeikkel olyan hamis ukrán útleveleket szereztek be, amelyek a magyarul nem beszélő ukránok adatait tartalmazták. Egy vádlott sofőrként közreműködött az útlevelek és a honosítási kérelmek eljuttatásában, öt vádlott pedig pénzért vállalta, hogy a kérelmezők helyett megjelenik a járási hivatalokban.

A Nyíregyházi Törvényszék súlyosbította a járásbíróság tavaly szeptemberi ítéletét. Elsőfokon 12 vádlottat ítéltek felfüggesztett börtönre, most az első- és másodrendű vádlottnál letöltendőre változtatták ezt. A honosítást akaró 39 ukrán vádlott esetében a fejenként 50 ezer forintos pénzbüntetés már első fokon jogerős lett.

MTI

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!