Újra kinyílt a Mikulásház ajtaja a Bereg szívében, Vásárosnaményban

Újra kinyílt a Mikulásház ajtaja a Bereg szívében, Vásárosnaményban

Vásárosnamény – A Mikulás és annak kultikus ünnepe régi hagyományokra tekint vissza a Beregben, ahogy immár a Mikulásház is itt Vásárosnaményban. Minden évben december 6-án érkezik ugyanis rögtönzött beregi otthonába a Mikulás, melyet ezúttal a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvoda dolgozói díszítettek fel, ahol rögtön egy helyett három is várta a kívánságok teljesítésére váró gyerekeket. A város főterén székelő és az immár ötödik ,,Advent Vásárosnaményban” programsorozat keretein belül felújított Mikulásházba reggeltől késő délutánig érkeztek a beregi iskolások és óvodások csoportjai, hogy találkozzanak a nagyszakállúval, ezáltal egy kis varázslatra. A Mikulásházban természetesen ezen túl számos járókelő és a térségből érkező család tette tiszteletét, akik hálájuk és a kapott édesség fejében szebbnél-szebb énekekkel lepték meg a télapókat.


elvalaszto 4

Ez történt eddig az ötödik ,,Advent Vásárosnaményban,, programsorozaton:

Advent és karácsony – Filep Sándor polgármester köszönti a város lakosait

Advent és karácsony - Filep Sándor polgármester köszönti a város lakosait

,,Együtt ünnepel a nagyvilág, Ősi szeretet ébred. Állunk kéz a kézben. Szívünk elfelejti bánatát és béke hull ma ránk.” – kezdte egy méltán neves Szekeres Adrien idézettel ünnepi köszöntőjét az advent és karácsony közeledtével, Filep Sándor Vásárosnamény polgármestere. A város lakóinak köszöntését megelőzően azonban bemutatta a térség legnagyobb téli programsorozatának: ,,Az Advent Vásárosnaményban” fantázianevet viselő programsorozat frissen készült brossúráját, illetve szépen kidolgozott plakátját. Az ismét tartalmasra sikerült adventi programok számos neves művész és családi program teszi ismét feledhetetlenné.

A karácsony az év legbensőségesebb és legszebb ünnepe. Ez az ünnep a szeretetről szól, arról, hogy a világ összes problémájaés nehézsége sem tudja legyőzni a szívünkben rejlő jót – folytatta gondolatait a város polgármester. Minden év decemberében kicsit más lesz a világ: annyira várjuk már, hogy szentestén az apró izzók fénye visszacsillanjon a karácsonyfa díszeiről, a fenyő és a beigli illata bejárja a házat, a szívünk is ünneplőbe öltözhessen, és lelkünkben lángra lobbanjon az addigi parányi fény. Ez a fény a szeretet lángja – folyatta Filep Sándor.

Néhány napja ünnepi ruhát öltött városunk a Bereg szíve, Vásárosnamény is, így kívánva áldott, békés karácsonyt a beregi embereknek, családoknak. A karácsony egymáshoz vezet bennünket. Nemcsak egy ünnep, hanem egy érzés. Szépségét a szeretet adja. Az a szeretet, amiből mindenki részesülhet, amit mindenki adhat. A szeretet, az emlékezés, az együttlét élménye, érzése különbözteti meg a hétköznapoktól. Meggyújtjuk a gyertyákat, emlékezünk azokra is, akik már nincsenek velünk. Egymásra mosolygunk, mert együtt lehetünk. Őrizzünk meg ebből az ünnepi pillanatból morzsákat az eljövendő év hétköznapjaira azért, hogy azokból is kicsit ünnepit, kicsit méltóságteljeset, a hétköznapitól eltérőt varázsoljunk. Végezetül Márai Sándor gondolataival kívánt mindenkinek meghitt, áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt:

,,Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség,

elvalaszto 4

Első adventi gyertyagyújtás:

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Bereg szívében, Vásárosnaményban (8)

Immár ötödik alkalommal, az alkalomhoz illően a város főterén, a Szent István Emlékparkban tegnap este került meggyújtásra az első gyertya a város adventi koszorúján. Az első gyertyát Filep Sándorral a város polgármesterével közösen, a helyi görögkatolikus egyház képviseletében, Demkó István parókussal közösen lobbantották fel.

 

elvalaszto 4

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Bereg szívében, Vásárosnaményban (1)

Az első adventi hetének programjának nyitányát  a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvoda nagycsoportosainak karácsonyi műsora szolgáltatta, akik az alkalomhoz illő, szívmelengető dalokkal és mondókákkal vezették fel az ünnepi ceremóniát.

elvalaszto 4

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Bereg szívében, Vásárosnaményban (2)

Az óvodások fantasztikus műsorát követően a zsúfolásig megtelt koszorúnál a város polgármestere, Filep Sándor köszöntötte az egybegyűlteket.

elvalaszto 4

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Bereg szívében, Vásárosnaményban (3)

Ezt követően a város polgármestere, a helyi görögkatolikus egyházközösség parókusával, Demkó Istvánnal közösen gyújtották meg az első gyertyát.

elvalaszto 4

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Bereg szívében, Vásárosnaményban (4)

Majd Demkó István parókus tartotta meg hagyományos ünnepi miséjét, melyhez a nyíregyházi papnövendékek kórusa adott méltó zenei aláfestést.

elvalaszto 4

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Bereg szívében, Vásárosnaményban (5)

Az ünnepélyes ceremóniát és a szeretet vendéglátást követően a program a vitkai református templomban folytatódott, ahol az ország egyik legszebb hangú énekesének, Szekeres Adriennek fellépésére várt a teljes egészében megtelt templom közönsége. Azonban először a vitkai református egyházközösség lelkésze, Kónya László köszöntötte a jelenlévőket.

elvalaszto 4

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Bereg szívében, Vásárosnaményban (6)

Beszéde után a város első embere, Filep Sándor üdvözölte a megjelenteket, majd az ünnep fontosságáról és annak mivoltjáról ejtett néhány szót.

elvalaszto 4

Meggyújtották az első adventi gyertyát a Bereg szívében, Vásárosnaményban (7)

Miután elhangzottak a beszédek Szekeres Adrien lépett a templom rögtönzött színpadára aki számos, az ünnepi kört felölelő dallal kápráztatta el a nagyérdeműt.

elvalaszto 4

Ismét adventi gyűjtőakciót indított a rászoruló vásárosnaményi gyermekekért a város:

advent vasarosnamenyban adomanygyujtes

Ismét adventi gyűjtőakciót indítottak a rászoruló vásárosnaményi gyermekekért, Vásárosnamány Város Önkormányzatának szervezésében, melyre a város polgármestere, Filep Sándor és a rendezvényért, illetve a városmarketingért felelős Liptákné Juhász Anikó, Tourinform irodavezető. Az akció részleteiről az alábbi videóban tájékozódhat:

elvalaszto 4

Vásárosnamény adventi fényei:

Ünnepi adventi fényekben pompázik a a Bereg szíve, Vásárosnamény

Az évnek egyik legszebb időszaka a Beregben az advent és a Karácsony, melynek időszaka immáron elérkezett a Beregbe és annak szívébe, Vásárosnaményba. Az elmúlt napokban sok szorgos kéz hatalmas munkát végzett a városban, hogy ünnepi hangulatot varázsoljon az ott lakók vagy átutazók számára, melynek révén immár ünnepi hangulatot árasztó fényben úszik a város több utcája is. E munkálatok során ezen helyszínek különféle fényekkel, dekoratív kiegészítőkkel vannak felvértezve, a hétvégi első gyertyagyújtást előfutáraként. Az ,,Advent Vásárosnaményban,, elnevezésű programsorozat ennek is hála, hangulatosabbá teszi az adventre és karácsonyra való készülődést itt a Beregben, ahogy városszerte megcsodáljuk a beregi fényárban úszó adventi hangulatot. Emellett a város üzleteinek kirakataiban, házain és udvarain is megjelentek már  a külnféle díszítőelemek, melyek karácsony közelségére utalnak.

elvalaszto 4

Teljes fényében pompázik a Bereg téli büszkesége Vásárosnaményban:

Bereg büszkesége - Mától teljes fényében pompázik az adventi koszorú Vásárosnaményban

Az advent és a karácsony köré épülő ünnep, az önkormányzat szervezésében immár ötödik, nagyszabású rendezvénysorozatával kápráztatja el a Beregbe és annak ,,szívébe”, érkező és ott lakó embereket.

Készülőben a Bereg téli ékköve, Vásárosnamény adventi koszorúja

A tartalmas és ismét színesre sikeredett programkavalkád alaphangját ezútal is a hétvégén kezdődő programsorozat előfutáraként, a szorgos kezek munkája által elkészített adventi koszorú adja, mely  teljes pompában díszelegve, adventi fényárban úszva ékesíti a város főterén lévő Szent István Emlékparkot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!