Újfajta támogatást kapnak a nyugdíjasok, így lehet igényelni az összeget

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

nyugdij3

A tartós ápolást végzők időskori támogatását az kaphatja meg, akinek öregségi nyugdíj is jár. A szociális ellátásokról szóló törvény módosításával január 1-től bevezették a tartós ápolást végzők időskori támogatását. Az új ellátás nem minősül nyugellátásnak. Az Adó.hu szakértője összeszedte a tudnivalókat.

E tevékenysége alapján ápolási díjban részesült, mely ápolási díjon belül legalább egy éven át emelt összegű, vagy kiemelt ápolási díjat kapott. Ha az ápolást végző személy részére az öregségi nyugdíjat folyósítás nélkül állapítják meg (nyugdíjrögzítés) nem lesz jogosult tartós ápolást végzők időskori támogatására. Nem állapítható meg az ellátás akkor sem, ha még csak nyugdíjelőleget folyósítottak.

Ha a húsz éves időtartam egy részében a szülő beteg gyermeke után nem ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekre tekintettel gyes-ben részesült, a gyes idejét, legfeljebb tíz éves időtartamban be lehet számítani a húsz éves ápolási, gondozási időszakhoz. Mint ismeretes, a családtámogatási ellátásnak minősülő gyes, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek esetén az általánosnál hosszabb ideig, legfeljebb a gyermek tíz éves koráig folyósítható.

Ezt az ellátást szokta követni az ápolási díj beteg gyermek ápolására tekintettel. A tartós ápolást végzők időskori támogatása havonta ötvenezer forint. Az ellátás a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától állapítható meg.

Az igény, ha a jogosultsági feltételek már ekkor is fennálltak, visszamenőleg hat hónapra is érvényesíthető. A jogosultság kezdő hónapjára tekintettel is teljes összegben jár az ellátás. Az ellátás iránti igény a kérelmező lakóhelye szerint illetékes általános hatáskörű nyugdíjmegállapító szervhez nyújtható be az erre a célra rendszeresített adatlapon.

Az ellátást a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatósága folyósítja azon a folyósítási törzsszámon, melyen a jogosult öregségi nyugdíját is kapja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!