Új mentőállomást avattak Kölcse (17)

Az átadás egyik pillanata – Fotók: dr. Tilki Attila official

Kölcse – A kölcsei mentőállomás átadásával újabb fehér folt szűnt meg hazai sürgősségi betegellátás térképén.  Az Országos Mentőszolgálat a 10,94 milliárd forintos „Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés” projektje keretében Magyarország 18 megyéjében 22 új mentőállomást épített és további 60-at dinamizált. A sürgősségi betegellátásban meghatározó fejlesztés elsődleges érintettjei azon területek lakosai, ahol a mentők 15 percen belüli kiérkezési ideje a mentőállomás hiánya vagy a meglévő állomások leromlott műszaki állapota miatt nem volt biztosítható. A működését most megkezdő, új kölcsei állomással a térségben számottevően nő a sürgősségi ellátás biztonsága, hiszen a korábbi években a kiérkezési idő a riasztások közel 60 %-ában meghaladta a 15 percet.

Az Országos Mentőszolgálat által 2012 végén elindított nagyszabású program célja az esélyegyenlőség legszélesebb körű megteremtése az ország teljes területén. A közel 11 milliárd Ft összértékű fejlesztés a mentőállomás-hálózat jelentős – 22 új és 60 dinamizált állomással történő – bővítését, korszerűsítését, 200 db új mentőjármű és több ezer műszer, egészségügyi- és oktató eszköz beszerzésével az ellátás technikai színvonalának emelését eredményezte.

Az új mentőállomások olyan területeken épültek, ahol eddig hiányoztak a riasztást követő 15 percen belüli kiérkezés feltételei. Ezeknek az állomásoknak a műszaki és orvostechnikai felszereltsége nemzetközi színvonalú, minden állomáson két új mentőgépkocsi áll szolgálatba személyzettel együtt.

Az új és dinamizált állomások költséghatékony működését segíti az energiaellátó rendszerek korszerűsítése és az épületek utólagos hőszigetelése, az így megtakarítható rezsi költség összegét a mentőszolgálat a szakmai munka színvonalának további fejlesztésére költheti majd.

A kölcsei fejlesztés 21 településen 12 570 lakost érint, és tehermentesíti a területet eddig ellátó mátészalkai, vásárosnaményi és fehérgyarmati mentőállomásokat. A projekt keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kölcsei és tiszaadonyi új állomások megépítése mellett megtörtént a baktalórántházai állomás dinamizálása is.

A kölcsei mentőállomás építése bruttó 105 066 794 Ft értékű beruházás keretében valósult meg. A projekt forrásainak köszönhetően a mentőállomásra két új, teljesen felszerelt B típusú mentőgépkocsi is kerül, emellett a megyében egy mentőorvosi kocsit (MOK) is szolgálatba állítanak. A közel 300 m2 alapterületű állomáson a komfortos munkavégzés és a higiéniai követelményeknek való megfelelés érdekében nappali tartózkodó helyiséget, éjszakai pihenőket, fekete-fehér öltözőt, raktárakat, korszerű gépkocsimosó- és fertőtlenítő helyiségeket alakítottunk ki. Az energiahatékonyság biztosítása céljából a kondenzációs gázkazános rendszer megújuló energiaforrással való rásegítésére napkollektoros rendszert építettünk be, hőszigetelést kapott a padozat, illetve a homlokzatok és a födémek, valamint modern, hőszigetelő nyílászárók kerültek az épületbe.

Az európai uniós normáknak és a kor színvonalának megfelelő mentőállomás átadása ünnepélyes rendezvény keretében történt. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Balku Pál polgármester, Dr. Czirner József operatív igazgató, az OMSZ főigazgatója és Dr. Pápai György régióigazgató. A szalagátvágást, majd az állomás és a gépkocsik kulcsának átadását követően a résztvevőknek bemutatták az épületet, mely modern és komfortos munkakörnyezetet biztosít a kölcsei mentődolgozók, és még gyorsabb, biztonságosabb ellátást a térség rászoruló lakosai számára.

Országos Mentőszolgálat

Projektigazgatóság

pályázat befeketetés a jövőbe

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!