Ugrásszerűen megnőtt az influenzások száma

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny
influenza orvos

Illusztráció fotó: internet

Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A vizsgálatok szerint egy hét alatt 38 százalékkal több lett a beteg. Az ÁNTSZ szerint rendkívül intenzíven terjed az influenza.

A 6. héten egy kivételével valamennyi közigazgatási területen több influenzás beteget regisztráltak, mint az előző héten, és az orvoshoz forduló betegek között tovább nőtt a gyerekek aránya (44,3 százalék). A betegek 32 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 17,4 százaléka, 6 százalékuk pedig a 60 évesnél idősebbek közül került ki – olvasható a jelentésben. Az OEK laboratóriumában végzett virológiai vizsgálatok során a betegek túlnyomó többségénél influenza B vírust mutattak ki. Az influenzajárvány miatt több kórházban látogatási tilalom van.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt közölte, hogy rendkívül intenzíven terjed az influenza Európa keleti részén, valamint Ukrajna és Oroszország is erről adott jelentést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összefoglalójában. Nagyon magas, illetve magas volt az influenza aktivitása Fehéroroszország, valamint Finnország, Írország és Görögország területén is.

Az ÁNTSZ szerint a betegség megelőzésének jó módja, ha az emberek rendszeresen és alaposan mosnak kezet. Járvány idején célszerű kerülni a zsúfolt, zárt helyeket, ha pedig valaki már a betegség tüneteit észleli magán, maradjon otthon.

Az influenza elleni védőoltásnak még ilyenkor is lehet szerepe a betegség elkerülésében, de fontos tudni, hogy a járvány idején végzett oltások esetén már fennáll a lehetősége annak, hogy a beoltott még azelőtt megbetegszik, hogy a védőoltás kifejtené hatását (10-14 nap) – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK). Kiemelték: az influenza elleni védőoltás nem okozhat influenzás megbetegedést, hiszen az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, a vakcina teljesen biztonságos.

faktor.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!