40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny
Obit Tony Curtis

Fotó: metro.co.uk

Mátészalka – Köztiszteletben álló igazgatója volt a Szatmári Múzeumnak Farkas József, aki 2002-ben hunyt el. Ő írta: „Egy kicsit a maguk, a táj, Mátészalka világsztárjának érezték, még akkor is, ha odaát született.

Ekkor megkérdeztem tőle: „Apád mit mesélt Mátészalkáról?” – „Nem sokat… Azt mondta, kicsi város, de nagyon kis elegáns”. Nem emlékeztette egy kis falura. Ahogy befordultunk a mai Kossuth utcába, Tony felkiáltott: „Ilyen kis elegáns házakról mesélt, amit itt látunk”.

Tony Curtis mítoszát kávéházban ápolhatják

Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója 25 éves volt, amikor Tony Curtis Mátészalkán járt. Nemcsak őt látta személyesen, hanem azt az óriási tömeget, amely körülvette a sztárt.

– A város lakói teljes mértékben magukénak vallják Tonyt, és rendkívül büszkék rá. Ezt erősítjük is rendületlenül. Nekem nagy szívügyem a Hollywood bölcsője történet, Zukor Adolf, a Paramount Pic­tures megalapítója és Tony Curtis – fejtegette a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje, aki friss hírrel szolgált:

– Tony apjának egykori lakóháza magánkézbe került, és az új tulaj lebontotta. Most adott be a város egy pályázatot a történelmi utca, a Kossuth utca rekonstrukciójára, amelyben a múzeum mellett Tony Curtis kávéházat építenének, és interaktív kiállításban mutatnák be Tony életútját.

– Valamennyi település igyekszik ápolni hírességeinek mítoszát. A mi Tonynk, aki világhírű színész, nem tagadta meg magyarságát és mátészalkai származását. Ezért is látogatott kétszer Mátészalkára.

– A világ sok pontjáról érkeznek a múzeumba látogatók, és amikor Tony Curtis nevét említem, csillogó szemmel, mosolyogva nyugtázzák az emberek: ismerik, és meglepetéssel fogadják, hogy mátészalkai gyökerei vannak. – Én személyesen ennek a mítoszápolásnak elkötelezettje vagyok, hiszen világhírűnek lenni a legnagyobb dolog.

KM–LTL/Szabolcsonline

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!