Több száz milliós program indul Vásárosnamény és térsége munkahelyeinek növeléséért

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (1)

Vásárosnamény térségét alkotó települések többsége jelentős munkanélküliséggel sújtott településnek minősül. Habár az álláskeresők relatív mutatójának alakulásában az elmúlt 5 évben pozitív változás következett be, azonban ez a tendencia nagyrészt a felfutó közfoglalkoztatási program hatása. Annak ellenére, hogy a térség nyilvántartott álláskeresőinek száma folyamatosan meghaladja az 1 500 főt, Vásárosnamény térségének vállalkozásai mind gyakrabban szembesülnek a munkaerőhiány problémájával. A jelentős munkanélküliség és a felmerülő munkaerőhiány együttes problémájának kezelése érdekében Vásárosnamény Város Önkormányzata Konzorciumi megállapodást kötött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatallal, ezt követően támogatási kérelmet nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett, Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében megjelent, TOP-5.1.2-15 „Helyi foglalkoztatási együttműködések” tárgyú felhívására. A TOP-5.1.2-15-SB1-2016-00002 azonosító számon regisztrált „Vásárosnamény és térsége helyi foglalkoztatási paktum” című projekt legfőbb célja releváns gazdasági ágazatokat felölelő gazdaság- és foglalkoztatás-fejlesztés hatékonyságának javítása. A projekt által lefedett terület a Vásárosnaményi járás települései Nyírmada és Pusztadobos kivételével. A helyi foglalkoztatási együttműködésben résztvevő települések a következők: Aranyosapáti, Barabás, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Gelénes, Gemzse, Gulács, Gyüre, Hetefejércse, Ilk, Jánd, Kisvarsány, Lónya, Márokpapi, Mátyus, Nagyvarsány, Olcsva, Tarpa, Tákos, Tiszaadony, Tiszakerecseny, Tiszaszalka, Tiszavid, Vámosatya, Vásárosnamény. A Támogató a projektet a 2017. augusztus 3-án kelt döntése értelmében támogatásra érdemesnek ítélte és 240 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette, melynek a tervezett befejezési időpontja 2021. szeptember 30.

Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (2)

A paktum hivatalos aláírására a Bereg szívében, Vásárosnaményban került sor, a Hunor Hotel és Étterem konferenciatermében, ahol ezt megelőzően a rendezvény szónoka, Badakné Péter Ildikó köszöntötte a megjelent vezetőket, polgármesterek, ügyvezetőket és közjogi méltóságokat.
elvalaszto 4

Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (3)
Az ünnepélyes ceremóniát, mint konzorciumvezető Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere nyitotta meg.
elvalaszto 4

Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (4)
A megnyitó beszédet követően Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökének szavai hangzottak el.
elvalaszto 4Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (5)
A közjogi méltóságok köszöntőinek sorát dr. Kiss Elek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal igazgatójának szavai folytatták.
elvalaszto 4Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (7)
A Magyar Államkincstár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóságának képviseletében, annak igazgatója Guti László is köszöntötte a jelenlévőket.
elvalaszto 4Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (6)
Beszédét követően a térség országgyűlési képviselője, dr. Tilki Attila vette át a szót.
elvalaszto 4Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (8)
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében, annak főtitkára Nagyné Varga Katalin is beszédet mondott.
elvalaszto 4
Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (9) A köszöntők után szakmai tájékoztató előadáson belül tudhattak meg többet a paktum és a projekt részleteiről, melyet Róka László, a Megakom Kft. ügyvezetője tartott a megjelenteknek.
elvalaszto 4Vásárosnameny es tersege helyi foglalkoztatasi paktum unnepelyes alairasa (10)
A kortársbeszédeket és a szakmai előadást követően a 15 tagból álló „Vásárosnamény és térsége helyi foglalkoztatási paktum” című projekt ünnepélyes aláírására került sor. Az aláírásra került paktum a térség munkaerőpiacának szempontjából, annak meghatározó szereplőinek bevonása mellett a  foglalkoztatás növelését tűzte ki céljául. A partnerségben részt vehet bármely szervezet, személy, akinek/amelynek felkészültsége, szakmai tekintélye és a helyi társadalomban betöltött szerepe képessé teszik a térségben élő személyek, működő vállalkozások megszólítására, mozgósítására, valamint szerepük a munkaerőpiac adott szegmensében meghatározóak tekinthető.A most megkötött együttműködési Megállapodás szimbolizálja a partnerek együttműködési hajlandóságát, elkötelezettségét és aktív részvételét a paktum célkitűzéseinek elérését és a projekt megvalósítását illetően. A most létrejött paktum lehetőséget nyújt a hátrányos helyzetű álláskeresők, inaktívak és a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő visszajuttatásához szükséges képzési és foglalkoztatási programok megvalósítására. A Vásárosnamény és térsége foglalkoztatási paktum térségi szinten járul hozzá a munkaerőpiaci keresleti és kínálati oldala közötti egyensúly előmozdításához. A foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési tevékenységhez szükséges a partnerség kialakítása, fejlesztése és összefogása, amely révén a paktum tagjai közös érdekeik mentén képesek fejlesztési céljaikat eredményesen összehangolni és hatékonyan megvalósítani.

A paktum következő szervezetek, cégek és önkormányzatok írtak alá:

Vásárosnamény Város Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozók Országos Szövetsége

ÉP. SZOLG. Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Berwin Ruhagyár Zártkörűen Működő Részvénytársaság

EASTURN Korlátolt Felelősségű Társaság

KISS B. Ker. Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

NAFÉM Naményi Vas- és Fémipari Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Aranyosapáti Község Önkormányzata

Csaroda Község Önkormányzata

Tarpa Nagyközség Önkormányzata

Tiszaszalka Község Önkormányzata

Beregi Ifjúságért Közművelődési És Szabadidő Egyesület

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!