Közel négy tonna élelmiszer-adományban részesültek a beregi családok

[srizonfbalbum id=306]

Vásárosnamény – A mai nap folyamán a Beregben 377 család közel négy tonna élelmiszer-adományt vehetett át a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány felajánlásából. A csomag fejenként 6 liter tartós tejet, 2 kilogramm müzlit és 1-1 kilogramm rizst, zabpelyhet tartalmazott, melyekhez a az idén csatlakozott Tej Terméktanács további 6 liter tartós tejet adott. Az alapítvány tavaly novemberben egy gyerekéhezés elleni civil kezdeményezéssel hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a törvény szerint minden 14 évnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyerek jogosult a központi költségvetésből biztosított ingyenes étkezésre, több ezer gyerek mégsem jut hozzá az ellátáshoz. Az óvodai és iskolai ellátás mindenütt biztosított az összes rászoruló gyerek számára, a leghátrányosabb kistérségek 5 ezer fő alatti településein egyetlen 3 év alatti gyerek sem kap ingyenes ellátást, az önkormányzatok ugyanis nem képesek bölcsődét működtetni.

A helyhatóságok tájékoztatása szerint 11 ezer 300 ilyen gyerekről van szó. Az alapítvány ezért több élelmiszerlánc részvételével újabb akciót indított a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségben, ahol 2010 óta már 40 000 hátrányos helyzetű gyerekes családnak segítettek. A most indult akció célja, hogy a bölcsődei ellátásból kiszorult 11 ezer 300 hátrányos helyzetű, három év alatti gyerek szüleit segítsék élelmiszercsomag akcióval. A ma kiosztott csomagokat immár ötödik alkalommal kaphatta meg a tizenkét beregi település, a csomag akciót az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco élelmiszerláncok 5-5 millió forintos támogatásával indították útnak. A programhoz idén csatlakozott a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is, így akció során közel 2300 liter ’TEJSZÍV’ logóval ellátott dobozos tejet adtak át a Beregben élő hátrányos helyzetű családok számára. A kiosztott csomagokat Vásárosnamény mellett Jánd, Olcsva, Barabás, Tiszakerecseny, Tiszaadony, Mátyus, Lónya, Beregdaróc, Aranyosapáti, Tiszavid és Nyírmada települések kapták. A 377 beregi család összesen 2260 liter tejet, 754 kg müzlit, 377 kg rizst, és 377 kg búzadarát kaphatott kézhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!