40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny
termeszeti-es-civilizacios-katasztrofakra-keszultek-vasarosnamenyban
Vásárosnamény – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberek mindig megvédik az országukat- mondta el Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, megbízott főigazgató-helyettes szombaton a Nyír Mentőcsoport honvédelmi és katasztrófavédelmi felkészítésén Vásárosnaményban.

Hangsúlyozta, hogy a megye sajátosságaiból fakadóan a Tisza vízgyűjtő területén a lehulló csapadékból kialakuló árhullám rövid idő alatt jelenik meg, emiatt a lakosságvédelmi intézkedések meghozatalára és bevezetésére rövidebb idő áll rendelkezésre, mint a Duna esetén.

A szombati gyakorlat célja a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófákra történő felkészülés, a veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárítás és helyreállítás során jelentkező, valamint a Nyír Mentőcsoport korábban megszerzett minősítései szerinti feladatok gyakorlása és a tagok munkájának összehangolása volt.

Az elméleti felkészítés keretében honvédelmi, katasztrófavédelmi és a vizek kártételei elleni védekezés ismereteit elevenítették fel a résztvevők, majd a délután folyamán a feltételezett helyzetre épülő feladatot kellett végrehajtania az állománynak.

Eszerint, az Ukrajnában kialakult árhullám elérte hazánkat. és a bekövetkező káresemények kezelése érdekében, a Nyír Mentőcsoport alkalmazása vált szükségessé. A bevetett erők a különböző helyszíneken nyúlgátat, buzgár elfogó medencét és bordás megtámasztást építettek ki, mobilgátat telepítettek, szivattyúzást, sokkos állapotban eltűnt személyek keresését, elmerült és elsodort emberek mentését hajtották végre hajókkal és alpin-technika alkalmazásával.

Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok a gyakorlattal kapcsolatban elismerését fejezte ki és azt megfelelőre értékelte.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!