fejlesztesek Vasarosnameny
Tarpán gyakorlatoztak a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók

Fotók: Fehérgyarmat KvK

Tarpa – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentési gyakorlatot szervezett Tarpán, amelyen a helyi önkéntes tűzoltókon kívül a mátészalkai és a fehérgyarmati hivatásos, valamint a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók, továbbá a térség speciális mentőszervezetei is részt vettek.

A pénteki gyakorlat célja a kiemelt jelentőségű turisztikai külterületeken, valamint a veszélyt jelentő, védett területeken, a nehezen megközelíthető helyeken, meredek hegyoldalakon bekövetkezett balesetek beavatkozási, mentési lehetőségeinek, a kötéltechnikai eszközök használatának, valamint az önkéntes mentőszervezetekkel történő együttműködés gyakorlása volt.

A gyakorlat elméleti képzéssel indult, ahol Leskovics Zoltán tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági felügyelője a használati szak-és védőfelszerelésekről beszélt, majd Fülöp Szabolcs hegyi mentő előadása követte, aki a romániai “Multisalva” Mentőegyesület képviseletében, mentorként is a gyakorlat egyik szervezője volt.

Ezt követően a gyakorlati feladat végrehajtásának a tarpai, Szőlő-hegy adott otthont, ahol a résztvevő egységek a meredek terepviszonyok között kellett az elméletben elsajátított ismereteket alkalmazniuk. Különböző eszközökkel és módszerekkel csoportokban hajtották végre a mentési feladataikat, melyek sérült személy hordággyal, kötéltechnikai eszközökkel történő mentésére épültek. Az eseményt Nagy József tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese értékelte, aki kiemelte, hogy a kötéltechnikai mentés több területen, így síkvidéken is hatékony megoldásokat jelent, ezért célszerű, hogy a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó állomány is elsajátítsa az ezzel kapcsolatos ismereteket.
Az önkéntes mentőszervezeteket közül a pénteki gyakorlaton a Csengeri Járási “Szamos” Mentőcsoport, valamint a Felső-Tiszavidéki Búvár és Mentő Egyesület tagjai is részt vettek.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!