Elkészítése:
A húst előző nap tisztítsuk meg, és a bőrét ujjnyi szélességben, keresztben vagdossuk be úgy, hogy a bőr alatti zsír réteget ne vágjuk át.
A só kivételével az összes fűszert keverjük össze, és a keverék felével jól dörzsöljük be a malac bőrös felét, ügyelve arra, hogy a vágásokba is jusson. A megmaradt fűszerkeverékbe keverjünk bele 1 ek sót, és a malac húsos oldalát pedig ezzel dörzsöljük be. Vigyázzunk, hogy a bőrös felére ne kerüljön só, mert akkor nem fog ropogósra sülni! Fóliával lefedve egy éjszakát pihentessük a hűtőben.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy magas falú tepsit zsírozzunk ki, és tegyük bele a befűszerezett malacot. Tegyük köré a negyedekbe vágott vöröshagymát, és egy félbevágott fej fokhagymát. Öntsünk alá 2 dl vizet, és alufóliával lefedve 2 órán át sütjük. Ezután vegyük le róla a fóliát, és további kb. 50 percig pirítsuk úgy, hogy közben néha locsoljuk meg a bőrét a kisült zsírral.
Tálalás előtt fél órát pihentessük a húst, majd szeleteljük fel.
Tipp:
Párolt káposztával és sült krumplival kiváló!
Hozzávalók:
- 2,5 kg malachús (oldalas)
- 1 ek őrölt köménymag
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek rozmaring szárított, morzsolt
- 1 kk frissen őrölt színes bors
- só ízlés szerint
- 1 ek zsír
- 1 fej fokhagyma
- 3 fej vöröshagyma