Közzétette - Kategória - Desszertek, Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök, Sütés

Szilveszteri malacsült


szilveszteri-malacsult-2

Elkészítése:

A húst előző nap tisztítsuk meg, és a bőrét ujjnyi szélességben, keresztben vagdossuk be úgy, hogy a bőr alatti zsír réteget ne vágjuk át.

A só kivételével az összes fűszert keverjük össze, és a keverék felével jól dörzsöljük be a malac bőrös felét, ügyelve arra, hogy a vágásokba is jusson. A megmaradt fűszerkeverékbe keverjünk bele 1 ek sót, és a malac húsos oldalát pedig ezzel dörzsöljük be. Vigyázzunk, hogy a bőrös felére ne kerüljön só, mert akkor nem fog ropogósra sülni! Fóliával lefedve egy éjszakát pihentessük a hűtőben.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy magas falú tepsit zsírozzunk ki, és tegyük bele a befűszerezett malacot. Tegyük köré a negyedekbe vágott vöröshagymát, és egy félbevágott fej fokhagymát. Öntsünk alá 2 dl vizet, és alufóliával lefedve 2 órán át sütjük. Ezután vegyük le róla a fóliát, és további kb. 50 percig pirítsuk úgy, hogy közben néha locsoljuk meg a bőrét a kisült zsírral.

Tálalás előtt fél órát pihentessük a húst, majd szeleteljük fel.

Tipp:

Párolt káposztával és sült krumplival kiváló!

Hozzávalók:

  • 2,5 kg malachús (oldalas)
  • 1 ek őrölt köménymag
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek rozmaring szárított, morzsolt
  • 1 kk frissen őrölt színes bors
  • só ízlés szerint
  • 1 ek zsír
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 fej vöröshagyma

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük