Közzétette - Kategória - Előétel, Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök, Főzés

Szilveszteri lencseleves


Szilveszteri lencseleves

A hagyományos, olcsó, és egyszerű lencsleves ünnepi öltözéket kap.

Hozzávalók:
30 kg lencse
15 kg füstölt szalonna
2 db közepes vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
3 evőkanál olaj
só, bors

Elkészítés:
A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk 3 órára. A szalonnát feldaraboljuk és egy nagy edényben kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt pirítjuk őket. Közben felkarikázzuk és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát és fehérrépát.

A megduzzadt lencsét leszűrjük, átöblítjük és azt is hozzáadjuk. Felöntjük két liter hideg vízzel. Először nagy lángon, majd ha felforrt, közepes lángon főzzük.

Beletesszük a babérleveleket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor minden megpuhult behabarjuk. Tálaláskor, aki szereti, tejfölt is tehet bele.Szilveszter éjszakáján pedig savanyú káposztával is ízesíthetjük, amit főzés közben kell beletenni, hogy a savanykás íz belefőjjön a szilveszteri lencselevesbe.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük