hüvely

Kitágul-e a hüvely a túl sok szex miatt, számít-e az élvezetben a vagina mérete? Adunk néhány választ.

A nők esetében is lényeges a méret? Elkerülhetetlen, hogy szülés után visszafordíthatatlanul megváltozik a hüvely, így esély sincs többet a kielégítő szexuális életre? Megpróbáltuk kideríteni.

Jobb a szűk?

Az egyik leggyakoribb elképzelés a szexualitással kapcsolatban az, hogy minél szűkebb egy nő hüvelye, annál nagyobb lesz az élvezet mindkét fél számára – ezért mondják, hogy fiatal lányokkal a legjobb szeretkezni, és ezért állítják sokan, hogy szülés után elkerülhetetlen a párkapcsolat megromlása.

Azonban a hüvely – akárcsak a pénisz – mindenkinél különböző, és különbözik az is, mi az ideális a partnernek. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a hüvely belső izomzata nagyon rugalmas, képes extrém mértékben kitágulni (hogy a szülés során a magzat ki tudjon bújni), de viszonylag gyorsan vissza is tud állni az eredeti állapotára.

A kitágulásnak a szexuális együttlét során is nagy szerepe van, hiszen az izgalom hatására a hüvely “felkészül” arra, hogy a péniszt befogadja, majd behatolás után újra enyhén összeszűkül. Az előjáték során tehát az izmok ellazulnak (ez okozza a kitágulást), majd a közösülés végén újra megfeszülnek. Vagyis, a közkeletű vélekedéssel szemben, a túl sok szex nem okozza a hüvely kitágulását – éppen ezért nem is lehet megállapítani valakiről csak a hüvelyének feszessége alapján, hogy korábban hány szexuális partnere volt.

A túl szűk hüvely tehát nem jelent feltétlenül jót: tulajdonképpen annak a jele, hogy a nő nincs tökéletes izgalmi állapotban, nem volt neki elég az előjáték vagy más ok miatt nem ért még el arra a pontra, hogy készen álljon a behatolásra.A túlságosan szűk hüvely, az igen fájdalmas behatolás azonban komolyabb betegség, avaginizmus tünete is lehet. Ha még egy tampon felhelyezése is nehézségbe ütközik a hüvely görcsös feszessége miatt, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Fizikális és hormonális hatások

Mennyire befolyásolja a hüvely feszességét a szülés? Ideális esetben semennyire. Valóban igaz, hogy a többszöri szülés hatással van az izmokra, így a hüvely szűkségét is befolyásolhatja, ám a változás nem állandó és nem is visszafordíthatatlan, ám átlagosan hat hónap szükséges ahhoz, hogy a szülés után visszarendeződjenek a dolgok.

Az életkornak, illetve a hormonális hatásoknak szintén szerepe van abban, mennyire érződik szűknek vagy tágnak a hüvely. Az idő előrehaladtával a hüvely fala elvékonyodik, elveszíti a feszességét, az izmok is petyhüdtebbé válnak (akárcsak a test többi részén, ha nem foglalkozunk velük eleget), az ösztrogénszint csökkenése miatt pedig gyakori probléma lehet a hüvelyszárazság.

Az intimtorna, a kismedencei izmok erősítése azonban bármilyen korosztálynak előnyére válhat. Ezek az egyszerű, könnyen megtanulható és bárhol elvégezhető gyakorlatok ugyanis pont azokat az izmokat erősítik meg, amelyek a hüvely feszességéért felelnek – azonban ezek nem magában a hüvelyben találhatóak. A segítségükkel nemcsak a szexuális életünket tehetjük jobbá, de csökkenthetjük az inkontinencia kialakulásának esélyét is.

Minden vélemény számít!