_VN_a bereg szive_fekv_kk teremtorna namény lajkolas

Sertésgulyásleves recept

ELKÉSZÍTÉS

    1. A húst kb. 2×2 cm-es kockákra daraboljuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk.
    2. Felhevített zsiradékban a üvegesre dinszteljük a hagymát, megfuttatjuk rajta az egész köményt, hozzáadjuk a húskockákat, és a zúzott fokhagymával magas hőfokon fehéredésig pirítjuk.
    3. Meghintjük őrölt paprikával, belekeverjüka lecsóalapot, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, és addig pároljuk rövid lével, amíga hús majdnem megpuhul.
    4. Hozzáadjuk az aprított zöldségeket (zellert, karalábét egyben),felöntjük még annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk kapni. Ételízesítőt, kevés őrölt köményt adunk hozzá. Kb. fél órát lassan főzzük.
    5. A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és a leveshez adjuk. Együtt főzzük még kb. 15 percig, közben beleszórjuk a csipetkéket. A csipetkéhez 1 tojásból liszttel és sóval csipetketésztát gyúrunk, és lisztes kézzel egy konyharuhára csipegetjük.
    6. Amikor minden megpuhult, ellenőrizzük a fűszerezést, majd belefőzzük a csipetkét, és friss kenyérrel tálaljuk. Csipetnyi cukorral,kevés ecettel (nem lesz savanyú!) fokozzuk az ízeket, végül zöldfűszerrel ízesítjük (a petrezselymet és a zeller zöldjét bele is főzhetjük).

HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg sertéscomb
  • 5 dkg (liba) zsír vagy olaj
  • 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa és fehérrépa, 5-5 dkg zeller és karalábé)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • 2 ek házi lecsóalap (vagy zöldpaprika és paradicsom, vagy idény szerint más)
  • 1 ek csípős Piros Arany
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 1 tk egész kömény
  • csipet őrölt kömény
  • őrölt fekete bors
  • 40-50 dkg burgonya
  • ételízesítő
  • aprított petrezselyem és zeller zöldje
  • csipetnyi cukor
  • 1 tk 10%-os ecet
  • A csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • liszt

Minden vélemény számít!