ELKÉSZÍTÉS
- Az tészta hozzávalóiból, közepesen kemény tésztát dagasztunk, jól kidolgozzuk, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen, körülbelül 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Míg a tészta megkel, addig elkészítjük a sajtos-sonkakrémet. Ehhez a sonkát és a sajtot apróra vágjuk, és késes aprítóban összedaráljuk a szintén apróra vágott hagymával, a tejföllel és a mustárral. Miután ezzel megvagyunk, kóstolás után, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Miután a tészta megkelt, lisztezett munkalapon, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd kilenc egyenlő négyzetre vágjuk. Elosztjuk rajtuk a sonkakrémet, úgy, hogy a szélüknél fél-fél centit szabadon hagyunk, majd feltekerjük őket. Az aljukat lezárjuk, összenyomkodjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, az aljába egy edényben vizet teszünk, hogy bepárásodjon a sütő (ettől szépen megnőnek majd a sütemények sülés közben). Letakarva újrakelesztjük a tekercseket, és mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejüket egy felvert tojással lekenjük és magvakkal megszórjuk. Előmelegített sütőben, 190 fokon, 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg kenyérliszt BL80
- 1 csomag száraz élesztő
- 3 dl langyos víz
- 0,5 dl olaj
- 1,5 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- A töltelékhez:
- 15 dkg sonka
- 1 kis fej hagyma
- 6 dkg edami sajt
- 2 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál mustár
- só
- bors
- A tetejére:
- 1 db tojás
- magok (én szezámot, köményt és lenmagot használtam)