fejlesztesek Vasarosnameny
Saját kertjéből meríti az inspirációt a beregdaróci vászonvirág-készítő

Fotó: Janics Attila

Baracsi Endre Beregdarócon nőtt fel, igazi lokálpatriótaként részt vett a helyi rendezvények újraélesztésében, „születése” óta ismeri a vászonvirágot, amelyet annak idején árult is, később pedig – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnökeként – ő ajánlotta be a nemzeti értékek közé. Támogató döntés született: a bizottság érdemesnek találta a beregdaróci vászonvirágot arra, hogy bekerüljön az értéktárba.

A Kelet Magyrország napilap munkatársait is Baracsi Endre mutatta be Tóth Miklós Tibornénak, aki 37 évig tanított matematikát és fizikát a szülőfalujában – mi azonban elsősorban nem erről, hanem a vászonvirágokról érdeklődtünk tőle.

– Az ötlet Dalanics Zoltán görögkatolikus lelkésztől származik, aki az első Daróci Kenderes Napokon, 2000-ben kendervászonból készült ajándékokkal szeretett volna kedveskedni a vendégeknek. Akkor – többek között – hatszirmú, egyszerű virágokat készítettünk, ezek voltak a legnépszerűbbek – emlékezett vissza Marika néni, aki az elmúlt években folyamatosan kísérletezett, s ennek eredményeképpen a beregdaróci vászonvirág tavaly bekerült a megyei értéktárba.

Alkotásai egyre tartósabbak, díszesebbek lesznek, újabb és újabb fajták születnek a keze alatt: őszirózsa, liliom, mezei virágok és persze a rózsa, ami a legnépszerűbb mind között, sok ezer szál talált már gazdára, többek között esküvői viszontajándékként.

– Főleg vászonhulladékkal dolgozom; rájöttem, hogy a sokszor mosott lepedőből a legjobb rózsát készíteni, míg a zsákvászon durva, de levélnek éppen jó – említett néhány példát a nyugdíjas pedagógus, aki elsősorban a maga gyönyörűségére dolgozik, az csak a hab a tortán, hogy vállalkozóként a nyugdíját is kiegészíti, így az unokáinak többet is kedveskedhet.

A vászonvirágokat az Iparművészeti Lektorátus 2004-ben zsűrizte, s a natúr színű ró­zsát és liliomot nyilvánította iparművészeti alkotásnak. Készülnek festett változatok is, a 2017-es Daróci Kenderes Napokra például nemzeti színű rózsacsokrokat vitt Marika néni.

Tóth Miklós Tiborné szívesen átadja tapasztalatait, sok foglalkozást, tanfolyamot vezetett már, s a különféle rendezvényeken is szeret dolgozni; mint mondta, a virágok születése vonzza a látogatókat. Az élő virágokból meríti az inspirációt, és ehhez nem kell messzire mennie, ugyanis néhány hete elnyerte a község legvirágosabb udvara címet.

KM-HP

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!